Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 14:15

Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ είναι νεκρά κόμματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει να μπαίνει στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης. Οι προηγούμενες ημέρες ήταν αρχικώς  πανηγυρικές και στη συνέχεια διερευνητικές. Υπήρξαν βέβαια οι πρώτες αψιμαχίες και προειδοποιητικές βολές αλλά ο πραγματικός αγώνας ξεκινά τώρα. Η κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να πείσει ή να πεισθεί. Να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό ή σε μια καθαρή ρήξη. Η πραγματικότητα, μέρα με την μέρα, απλώνεται μπροστά της και μπροστά σε όλους μας και θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριστικές επιλογές. Από την πορεία των διαπραγματεύσεων και των τελικών επιλογών δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα εξαρτηθούν και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν νικητές αλλά και νικημένους.

 

 

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη κρατά στις καρέκλες τους και τους χαμένους των εκλογών. Οι εξελίξεις στα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεκινούν μιας και περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο κυβερνητικό μέτωπο. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, προεξοφλώντας  ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πολιτικό αδιέξοδο την κυβέρνηση, μιλά ανοικτά για σύντομη δικαίωση των θέσεων της Ν.Δ και του ίδιου προσωπικά. Είναι φανερό  ότι αναμένει όχι απλώς τη δικαίωση από την ιστορία αλλά προσδοκά την επιστροφή του, με κάποιο τρόπο, στην εξουσία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει ανακοινώσει συνέδριο για το Μάιο προκειμένου να υπάρχει εικόνα για την πορεία της κυβέρνησης.

 

Η ανασυγκρότηση των υπολοίπων κομμάτων είναι φανερό ότι περνά μέσα από την πορεία της κυβέρνησης. Η επιτυχία ή η αποτυχία της καθορίζουν και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει και κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη υιοθετώντας όλο και περισσότερο την ατζέντα των σοσιαλδημοκρατών – πέφτοντας στην πρόθυμη αγκαλιά του Μάρτιν Σούλτς που  φαίνεται πως στην παρούσα φάση βάζει πλάτη  - δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Το πιθανότερο, ό,τι έχει απομείνει, κυρίως από τα νέα στελέχη του που δεν έχουν ασκήσει εξουσία, θα απορροφηθεί από το κυβερνητικό κόμμα. Αντίθετα,  αν τα πράγματα οδηγηθούν σε ρήξη και διαταραχθεί είτε η κυβερνητική συνοχή είτε, πολύ χειρότερα, η θέση της χώρας στην ευρωζώνη, τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσουν νόημα και θα έχουν σημασία.

 

Στο χώρο της Ν.Δ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει μια συμφωνία στα πλαίσια της ευρωζώνης θα πρέπει να αναδειχτεί μια ηγεσία η οποία θα θέτει μια κεντροδεξιά ατζέντα με έντονο το στοιχείο του Φιλελευθερισμού στην οικονομία. Στην άλλη περίπτωση, της ρήξης δηλαδή με την ευρωζώνη ή την κυβερνητική αστάθεια, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μια ηγεσία που θα οδηγήσει το χώρο ένα ακόμα κλικ πιο δεξιά από τον Σαμαρά. Τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στη μια ή στην άλλη περίπτωση είναι περίπου γνωστά.

 

Το μεγάλο ερώτημα όμως τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ είναι αν μπορούν να παραμείνουν στην πολιτική ζωή με τα υπάρχοντα ονόματα αλλά και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση κάθε ανθρώπου που βλέπει ψύχραιμα και μακριά από συναισθηματισμούς την πραγματικότητα είναι πως όχι. Άλλωστε στην Ελλάδα πάντα μετά από σοβαρές κρίσεις τα ονόματα των κομμάτων αλλά και τα πρόσωπα άλλαζαν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον καταλύτη για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της δεξιάς και ενός νέου στο χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί στα αριστερά έχουμε, και μάλιστα ορθόδοξο και ισχυρό, το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι νεκρά κόμματα. Ο Βενιζέλος φαίνεται πως το έχει καταλάβει γιʼαυτό και αποχωρεί.  Καιρός είναι να το καταλάβει και ο Σαμαράς και να πράξει το αυτονόητο.

 

 

panagopg@gmail.com