Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 19:46

Το δίκιο των αγροτών να μην χαθεί στα χέρια επιτήδειων

Γράφτηκε από τον

Το δίκιο των αγροτών να μην χαθεί στα χέρια επιτήδειων

Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι αγρότες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές στις λεπτομέρειές τους, μιας και διάφορα συζητούνται αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει τη μορφή νόμου. Ολα όμως δείχνουν ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη επιβάρυνση, με αυξήσεις στο συντελεστή άμεσης φορολογίας από 13% σε 20% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 26% για τα εισοδήματα του 2016. Από εκεί και πέρα έχει ήδη συντελεστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στα αγροτικά εφόδια. Υπάρχουν ταυτόχρονα σκέψεις για τήρηση βιβλίων για πωλήσεις 5.000 ευρώ και πάνω, από 15.000 που είναι σήμερα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραιτήτως κακό, αλλά δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την τήρηση λογιστικών βιβλίων, και το κυριότερο, δεν είναι ξεκαθαρισμένος ο τρόπος καταγραφής των εξόδων. Κερασάκι στην τούρτα των επιβαρύνσεων αποτελεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

 

Η αύξηση της φορολόγησης, όπως είναι λογικό, βγάζει τα τρακτέρ των αγροτών στους δρόμους. Οι αγρότες είχαν ειδικό φορολογικό καθεστώς και οι λογαριασμοί που άρχισαν να φτάνουν από τις Εφορίες δημιουργούν έντονες αντιδράσεις. Δεν έχει ακόμα φανεί το πόσο μαζικές και δυναμικές θα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και αν θα ζήσουμε σκηνές από το παρελθόν. Οπως είναι γνωστό, το ρυθμό δεν τον δίνουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά αυτοί του Θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν κινηθεί δυναμικά. Οι προχθεσινές πρώτες κινητοποιήσεις στην Τριφυλία σε κάθε περίπτωση πάντως υπογραμμίζουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος. Από την πολιτική διαχείριση των πρόθυμων καθοδηγητών θα κριθεί αν θα υπάρξει αγροτικό κίνημα ή στρακαστρούκα κομματικής γυμναστικής.

Οι κομματικοί ινστρούχτορες καλό θα είναι να κάτσουν στην ακρούλα τους και να μην εμπλακούν στην υπόθεση του αγροτικού ζητήματος. Αυτό για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος, γιατί έχουν αντιευρωπαϊκή φιλοσοφία και αντίληψη. Μια ιδεολογική κατεύθυνση, δηλαδή, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους Ελληνες αγρότες στο περιθώριο και τα προϊόντα τους στο καλάθι των ανταλλαγών για λιανοτούφεκα της απομόνωσης και της παρακμής. Ο δεύτερος, γιατί έχουν αποδείξει με τη στάση τους στο παρελθόν ότι δεν έχουν όραμα για την αγροτική παραγωγή, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι ανοησίες των κινητοποιήσεων για «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» είναι καιρός να αποτιμηθούν ως μαύρη σελίδα του αγροτικού κινήματος και να μην επαναληφθούν ούτε ως φάρσα. Οι  λογικές τού ό,τι «αρπάξουμε σήμερα» έστειλαν το λογαριασμό, που ήρθε νωρίτερα απʼ ό,τι όλοι υπολόγιζαν, και αυτόν πληρώνουμε όλοι  τώρα. Οι αγρότες και η χώρα συνολικά είναι φανερό ότι δεν θέλει ούτε άσκοπες συγκρούσεις ούτε αντιευρωπαϊκές ρητορικές που οδηγούν στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση.

Οι αγρότες, μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, θα πρέπει να απαιτήσουν να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που και το εισόδημά τους θα διασφαλίσουν, αλλά και το μέλλον τους θα εξασφαλίσουν. Θεωρούμε πως είναι άτοπο να ζητά κάποιος στις σημερινές συνθήκες να εξαιρεθεί από τη φορολόγηση. Απαιτείται όμως να φορολογηθεί με δίκιο τρόπο και όχι με το πόσα λείπουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορεί, δηλαδή, να φορολογείται το τιμολόγιο πώλησης και να μην μπορεί να εγγράψει κάποιος στα βιβλία του ως έξοδα τα μεροκάματα, τα προσωπικά, της γυναίκας του και των παιδιών του. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι μας γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτό δεν είναι παράλογο και δεν μπορεί να μην γίνει αποδεκτό. Το ταμειακό πρόβλημα που θέλει η κυβέρνηση να καλύψει με την αύξηση του φόρου στο αγροτικό εισόδημα, αν μπει τάξη και κόβονται απʼ όλους τους εμπλεκόμενους τα αντίστοιχα παραστατικά, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα έσοδα και βέβαια δικαιότερη κατανομή των βαρών. Το να ευνοείς τη μη έκδοση τιμολογίου δεν είναι έξυπνο και σίγουρα θα αποδειχτεί σύντομα και αναποτελεσματικό.



    panagopg@gmail.com