Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 09:24

Μαθητές και αρχαίο δράμα

Γράφτηκε από τον

Μαθητές και αρχαίο δράμα

Κατά πως λένε "δεν έπεφτε καρφίτσα" το απόγευμα του Σαββάτου στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης. Η Ελένη Αρβελέρ στα 87 της χρόνια αποτελεί μαγνήτη για πολλές κατηγορίες ανθρώπων και απέδειξε ότι παραμένει ζωηρή, ανήσυχη και "προκλητική" όπου χρειαστεί απέναντι σε ιστορικές αντιλήψεις με τις οποίες έχει διαφωνία.

 

Αυτά ως εισαγωγή και παρένθεση ταυτοχρόνως, γιατί η κ. Αρβελέρ δεν βρέθηκε τυχαίως στη Μεσσήνη αλλά προσκεκλημένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με παραστάσεις που δόθηκαν στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η παρουσία της προσέδωσε κύρος στο θεσμό αλλά ταυτοχρόνως αποτέλεσε μια ευκαιρία μεγάλης προβολής του αρχαιολογικού χώρου, όπου μίλησε σε μαθητές και συγκεντρωμένους.

Στη Μεσσήνη εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σημαντική θεατρική παράδοση στο σχολικό χώρο, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για την δημιουργία του θεσμού που φιλοδοξεί να διευρυνθεί και να αποτελέσει ξεχωριστή πολιτιστική πρωτοβουλία. Η σύζευξη με το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής της αλλά όχι μόνον ως μουσειακού αλλά και ως λειτουργικού χώρου με σειρά εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, αποτελεί τη δικαίωση εκπαιδευτικών και μαθητών που επιμένουν να… δημιουργούν.

Αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να στηριχθεί αλλά και να διευρυνθεί. Οχι μόνον γιατί αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός για τη μαθητική κοινότητα και την πόλη, αλλά γιατί επιπλέον συμβάλλει με έναν ξεχωριστό τρόπο στην προβολή της περιοχής και την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης.

Φυσικά και δεν μπορεί κάποιος να υποδείξει τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία τους. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η θεατρική παιδεία και η μαθητική δημιουργικότητα θα πρέπει να καλλιεργούνται σε κάθε σχολείο. Θα μπορούσε όμως αυτό να συνδεθεί και με το Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με την παρουσία περισσότερων πρωτοβουλιών από την ίδια τη Μεσσηνία. Αναγνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη θα τρέξουν όλοι να ασχοληθούν με το αρχαίο δράμα. Είναι όμως μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από τους δημιουργικούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί και στο χέρι των ανθρώπων του Δήμου Μεσσήνης είναι να κρατήσουν ζωντανό το θεσμό με πρωτοβουλίες στη διάρκεια όλου του χρόνου έτσι ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον και να αποτελέσει αυτός τη βάση για παράλληλες εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα.

Εχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που τέτοια εποχή στη Μεσσήνη παίζαμε "Αντιγόνη" με πρωτοβουλία εξαιρετικών καθηγητών και τη συμμετοχή ακόμη και των μανάδων που έραβαν τα ρούχα. Και έτσι έχουμε έναν παραπάνω λόγο να βλέπουμε μια σημαντική πρωτοβουλία, ανοιχτή στον κόσμο και το μέλλον.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr