Σάββατο, 18 Μαϊος 2013 13:53

Με τον εμφύλιο πόλεμο για το ΠΟΠ δεν υπάρχει ελπίδα

Γράφτηκε από τον

Με τον εμφύλιο πόλεμο για το ΠΟΠ δεν υπάρχει ελπίδα

 Τελικά μετά από τόσα χρόνια που το θέμα του ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" σέρνεται, δεν έχουμε κατασταλάξει στο τι θέλουμε; Δεν έχουμε συμφωνήσει ποιο είναι το καλό για τους Μεσσήνιους παραγωγούς και το "χρυσάφι" του τόπου μας; Γιατί, αν είναι έτσι, κοροϊδευόμαστε και υποκρινόμαστε. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

 Οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της επέκτασης του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία δεν είναι ενθαρρυντικές, δεν αφήνουν ελπίδες και αισιοδοξία για το μέλλον. Οταν ένα τέτοιο θέμα διχάζει και δεν ενώνει το νομό και όλο τον κόσμο, εμπλεκόμενους και μη, επιβεβαιώνει ότι βαδίζουμε με παλιές και αρρωστημένες νοοτροπίες. Και με τέτοιες νοοτροπίες δεν πάμε μπροστά. Οταν ο καθένας βλέπει πάνω από όλα κοντόφθαλμα το μικροπροσωπικό του συμφέρον, αδιαφορώντας για το γενικό καλό, για την ανάπτυξη του τόπου, δεν υπάρχει ελπίδα.

Το ΠΟΠ "Καλαμάτα" είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Το όνομα Καλαμάτα στο ελαιόλαδο είναι ταυτόσημο της ποιότητας, είναι παγκοσμίως γνωστό, ελκυστικό, πρόκληση για τον τόπο. Αυτό είναι που δίνει τη δυναμική στο προϊόν. Το όνομα Μεσσηνία, Γαργαλιάνοι, Μάνη, Κορώνη στο λάδι δε λέει τίποτα. Μπορεί κάποια από αυτά τα ονόματα να δίνουν πόντους στο προϊόν, αλλά αυτό καταγράφεται μόνο στους ειδικούς, σε αυτούς που ασχολούνται ειδικά με το προϊόν.

Το όνομα Καλαμάτα είναι που ελκύει και το οποίο μπορεί να απογειώσει το προϊόν και τον τόπο. Και αυτό είναι που θέλουν να εκμεταλλευτούν, να καπηλευτούν κιόλας, οι Μεσσήνιοι, ακόμα και κείνοι που βγάζουν… σπυράκια, όταν τους αποκαλούν Καλαματιανούς. Το Καλαμάτα στο λάδι συμφέρει. Και μπορεί να συμφέρει, να αξιοποιηθεί από όλο το νομό. Κοντόφθαλμα τοπικιστικά, στενά συμφεροντολογικά το ελαιόλαδο "Καλαμάτα" δε στέκεται. Δεν είναι θέμα τύπου, αλλά ουσίας. Αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια το περισσότερο λάδι της Μεσσηνίας δε φεύγει χύμα; Χύμα δε φεύγει και το περισσότερο ΠΟΠ "Καλαμάτα", αυτό που παράγεται στην πρώην επαρχία Καλαμάτας; Οι παραγωγοί του ΠΟΠ "Καλαμάτα" όλα αυτά τα χρόνια καρπώνονται την υπεραξία του; Το λάδι της επαρχίας Καλαμάτας, δηλαδή, πωλείται σε καλύτερη τιμή από το λάδι στην Ανδρούσα, στο Τρίκορφο και τους Γαργαλιάνους; Και αυτό το ΠΟΠ που τυποποιείται, τυποποιείται μόνο στην επαρχία Καλαμάτας ή υπάρχει δυνατότητα να τυποποιηθεί σε όλη την Ελλάδα; Και ακόμα, είναι σίγουρο ότι αυτό που φεύγει ως ΠΟΠ, είναι τέτοιο ή μπορεί να προέρχεται και από περιοχές Μεσσηνίας εκτός ΠΟΠ; Ή μήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τόσο οργανωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο; Και αν αποσυρθεί σήμερα ο φάκελος της επέκτασης του ΠΟΠ, πότε θα επανέλθει και πότε θα ξαναασχοληθούν μαζί του τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Το ΠΟΠ είναι ευκαιρία, είναι πρόκληση, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Αν οι παραγωγοί του νομού περιμένουν το ελαιόλαδο ΠΟΠ να παραχθεί μόνο του, χωρίς φροντίδα, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον, χωρίς να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, τότε όντως η επέκταση θα είναι μία από τα ίδια, μία "τρύπα στο νερό". Η επέκταση του ΠΟΠ απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και φροντίδα, θέλει ποιοτικό, ξεχωριστό προϊόν για να φέρει μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη. Πέρα από το θέμα της περιοχής, είναι θέμα φροντίδας, οργάνωσης κι εργατικότητας.

Αλήθεια, όλοι αυτοί που κόπτονται σήμερα για την επέκταση του ΠΟΠ, τι κάνουν για το εργαστήριο ελαιολάδου στην Καλαμάτα που έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα, αλλά ακόμα παραμένει στα λόγια; Ενα τέτοιο εργαστήρι δε θα στηρίξει, δε θα δώσει ώθηση στην υπόθεση του ΠΟΠ, στην παραγωγή επώνυμου και πιστοποιημένου ελαιολάδου; Πού είναι οι αντιδρώντες της επέκτασης όταν το όνομα Καλαμάτα "βιάζεται", δυσφημείται από αεριτζήδες και εταιρείες - μαϊμού; Γιατί δεν επαναστατεί όλος ο παραγωγικός κόσμος του νομού σε κάθε κρούσμα νοθείας;

Για αυτά τα ζητήματα απαιτείται κινητοποίηση και ξεσηκωμός. Μόνο με ενότητα, με άλλα μυαλά και νοοτροπίες το ΠΟΠ θα δώσει την ανάπτυξη που πρέπει και θα ωφελήσει τους παραγωγούς και τους τυποποιητές όλου του νομού. Με ψευτοανταγωνισμούς συμφερόντων το ΠΟΠ θα εκμεταλλεύονται λίγοι και "πονηροί" κι εκτός Μεσσηνίας, μάλιστα.

Με κόντρες, αντιπαραθέσεις και εμφύλιο πόλεμο όχι μόνο η επέκταση θα ακυρωθεί, αλλά και το ίδιο το ΠΟΠ θα πληγεί σοβαρά. Η αξιοπιστία του θα τρωθεί. Με εικόνες σαν και αυτές των τελευταίων ημερών οι Μεσσήνιοι παραγωγοί του νομού και το "χρυσάφι" του τόπου μας θα χάσουν. Μόνο οι επιτήδειοι θα κερδίσουν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2013 19:21