Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 19:57

Φαντασιώσεις για τις συντάξεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Σύνταξη θα πάρουμε όλοι, αλλά σε ποια ηλικία και πόσο θα πάρουμε είναι το ζητούμενο», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ο Γιώργος Ρωμανιάς και λίγο αργότερα πρόβλεψε ότι μελλοντικά οι Ελληνες θα συνταξιοδοτούνται στα 70 και τα 72 χρόνια, ενώ από τα 714 ευρώ που είναι η μέση κύρια σύνταξη, θα πέσει στα 590 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ρωμανιάς διατηρεί μόνιμο παράθυρο στα… πρωινάδικα που ξεσήκωσαν τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους για να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις Γιαννίτση και έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ αν το ασφαλιστικό σύστημα μπορούσε να σωθεί ή αν ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει έστω και λίγα χρόνια αργότερα εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας. Αντίθετα πάντως με όσα υποστηρίζουν στα πρωινάδικα οι λαϊκιστές που ψάχνουν ψήφους ή πελάτες για τα δικηγορικά τους γραφεία, το ασφαλιστικό σύστημα δεν κατέρρευσε επειδή με το PSI “κουρεύτηκαν” 14 δισ. ευρώ, αφού μόνο την τετραετία 2012 -2015 το κράτος επιχορήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία με 68 δισ. ευρώ. 

Δυστυχώς όμως όχι μόνο οι λαϊκιστές στα πρωινάδικα, αλλά και οι περισσότεροι συνδικαλιστές αντί να αναζητούν λύσεις για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν τις αμαρτίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι είναι αδύνατη η διατήρηση της ευημερίας με δανεικά. Αλλωστε ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι συνδικαλιστές πιστεύουν ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν με… αγώνες και πορείες, όπως γινόταν και την εποχή των παχιών αγελάδων, που το κράτος επιχορηγούσε με πολλά δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Πέρα όμως από τις φαντασιώσεις των λαϊκιστών, στον πραγματικό κόσμο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι δεν μπορούν να συντηρήσουν με ασφαλιστικές εισφορές και φόρους τις σημερινές συντάξεις. Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και οι υψηλοί φόροι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες απολύσεις και σε νέα “λουκέτα”, με συνέπεια η οικονομία να βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Στην πραγματικότητα και ανεξάρτητα από ιδεολογίες και μνημονιακές πολιτικές, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει μόνο όταν μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Και μόνο αν ανακάμψει η οικονομία θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά τόσο για το ύψος των συντάξεων όσο και την ηλικία συνταξιοδότησης. Αν συνεχιστεί η ύφεση, οι προβλέψεις του κ. Ρωμανιά μάλλον ως υπεραισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και καλό θα είναι να συζητάμε όχι για συντάξεις αλλά για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να εργαστούν. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 18:31