Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 13:58

Σοσιαλδημοκρατία ή ριζοσπαστική ρητορική;

Γράφτηκε από τον

Σοσιαλδημοκρατία ή ριζοσπαστική ρητορική;

Το κενό που προκλήθηκε στο χώρο της αυτοδιοικητικής σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς εξαιτίας της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει -αν και ευδιάκριτο- σχεδόν ασχολίαστο, καθώς ο διάλογος για την Κεντροαριστερά έχει περιοριστεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κόμματος.

Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι στον διάλογο για την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντροαριστερού κόμματος συμμετέχουν και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον γοητεύονται περισσότερο από τη ριζοσπαστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας παράλληλα τη σοσιαλδημοκρατική πορεία που ακολούθησαν στην πράξη τόσο ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι κεντροαριστεροί αυτοδιοικητικοί που ομολογούν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η ριζοσπαστική ρητορική είναι αναγκαία για την επιβίωση των παρατάξεών τους, όταν ακόμα και οι κεντροδεξιοί αυτοδιοικητικοί εμφανίζονται γοητευμένοι από τις σειρήνες του λαϊκισμού που έτσι και αλλιώς γοήτευαν πάντα την ελληνική λαϊκή Δεξιά. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο ότι το έτσι και αλλιώς πελαγωμένο εκλογικό σώμα μπορεί στο τέλος να επιλέξει τους πλειοδότες ριζοσπάστες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του ΚΚΕ αφανίζοντας από τον πολιτικό χάρτη την Κεντροαριστερά που δείχνει προσωρινά ανίκανη να υπερασπιστεί εκλογικά τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας. Ετσι και αλλιώς, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι η ριζοσπαστική ρητορική χωρίς παροχές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 14:00