Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 18:26

Τι κέρδισε η Πελοπόννησος από την πίτα του τουρισμού;

Γράφτηκε από τον

Τι κέρδισε η Πελοπόννησος από την πίτα του τουρισμού;

Την πρώτη χρονιά που λειτούργησε η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, το 2010, η Ελλάδα υποδέχτηκε 15 εκατ. τουρίστες, ενώ φέτος ο αριθμός των αλλοδαπών που επισκέφτηκαν ή θα επισκεφτούν την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 33 εκατομμύρια.

Θα είχε λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να μας ενημερώσει κάποιος επίσημος φορέας (Περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια, ξενοδόχοι) τι κομμάτι από την πίτα των επιπλέον 18 εκατομμυρίων επισκέψεων κατάφερε να αποσπάσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Περιμένοντας τα στοιχεία, αξίζει να αναφέρουμε ότι, αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα μόνο από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της Πελοποννήσου, οι συγκεκριμένοι αριθμοί μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν - αφού σύμφωνα με αυτούς, οι ξένοι τουρίστες που έρχονται αποκλειστικά στην Πελοπόννησο φτάνουν με δυσκολία τους 500.000.

Από εκεί και πέρα, και περιμένοντας πάντα τα στοιχεία των φορέων, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2017 είχαν πάρει την αρχική τους ενημέρωση από το Internet σε ποσοστό 85,3%, από ταξιδιωτικά πρακτορεία 44%, από φίλους - συγγενείς 19,6% και από καταλόγους tour operator 9,3%.

Την ίδια χρονιά, σε σχέση με το Internet: το 49,7% των τουριστών ενημερώθηκε από ιστοσελίδες καταλύματος, το 44,1% από ιστοσελίδες προορισμού, το 38,7% από σελίδες tour operator, το 31,5% από σάιτ μεταφορικών μέσων, το 30,4% από ιστοσελίδες αξιολόγησης και το 28,9% από σελίδες κρατήσεων.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον το Ιντερνετ στην προσέλκυση επισκεπτών. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι οι ταξιδιώτες αντλούν πληροφορίες για τον προορισμό που θα επισκεφτούν όχι μόνο από την ιστοσελίδα του καταλύματος, αλλά και από ιστοσελίδες στις οποίες στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δοθεί ελάχιστη σημασία - όπως αυτές των μεταφορικών μέσων. Την ίδια ώρα βέβαια, σε ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές ο επισκέπτης μπορεί να προγραμματίσει τις μετακινήσεις του, προπληρώνοντας και εκδίδοντας εισιτήρια μέσω του Διαδικτύου.

Κλείνοντας -και επειδή στα συνέδρια ακούμε πολλά για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και διάφορες άλλες περισπούδαστες θεωρίες- αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2017 οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα για διακοπές, την επέλεξαν: για τον ήλιο και τη θάλασσα σε ποσοστό 68,4%, για περιηγητικό τουρισμό 12,8%, city break 8% και κρουαζιέρα 4%.

Αλήθεια, μια πόλη όπως η ηλιόλουστη Καλαμάτα που διαθέτει θάλασσα για μπάνιο και είναι ιδανική για city break, ενώ διαθέτει επίσης λιμάνι για κρουαζιέρα, τι ποσοστό απέσπασε από τα επιπλέον 18 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα μετά το 2009;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 18:29