Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 13:35

Γιατί οι νέοι φεύγουν από  τον "ευλογημένο τόπο";

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Γιατί οι νέοι φεύγουν από  τον "ευλογημένο τόπο";

Οι πολίτες της Καλαμάτας στις εκλογές του Μαΐου καλούνται μεταξύ άλλων να αποφασίσουν αν θα δώσουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στο σημερινό σύστημα μετακινήσεων και μεταφορών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ή εντολή για ριζικές αλλαγές, με στόχο να αυξηθούν οι πεζόδρομοι και οι μετακινήσεις με ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νωρίτερα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θα συνεχίσουν την ψηφοθηρική πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής ή αν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με κοντόφθαλμα συμφέροντα, για να μετατρέψουν την Καλαμάτα από βαλκανική αυτοκινητούπολη σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Αν δεν θέλουμε όμως να τρέφουμε αυταπάτες τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για το αποτέλεσμα μιας βιαστικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Καλαμάτας, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να καταγράψουμε σωστά τις τάσεις του εκλογικού σώματος - και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε με πειστικά επιχειρήματα να αλλάξουμε τις στερεότυπες αντιλήψεις που κρατούν δέσμια τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Καταρχάς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό δημοτών βλέπει αρνητικά κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης, είτε γιατί φοβάται ότι οι αλλαγές θα επιδεινώσουν την κατάστασή του είτε γιατί πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη δυνατή, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης. Αν στο παραπάνω ποσοστό προστεθούν και όσοι θέλουν αλλαγές, αρκεί βεβαίως να μη γίνουν στη... γειτονιά τους, αντιλαμβανόμαστε ότι όποιος επιχειρήσει να βγάλει την πόλη από τη βαλκανική μιζέρια μάλλον θα βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερους από όσους θα στηρίξουν την προσπάθειά του. Γι' αυτό θα πρέπει να πείσει τους δημότες ότι οι αλλαγές είναι μονόδρομος, επειδή η συντήρηση της σημερινής κατάστασης οδηγεί αναπόφευκτα σε δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση.

Είναι εύκολο όμως να πειστούν οι δημότες της Καλαμάτας για την αναγκαιότητα των αλλαγών; Η δική μου απάντηση δεν είναι αισιόδοξη. Αντιθέτως πιστεύω ότι οι Καλαματιανοί θα αντιμετωπίσουν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε κάθε απόπειρα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας από την άτυπη χρεοκοπία του 2010 έως σήμερα. Ετσι κι αλλιώς οι περισσότεροι Ελληνες, και όχι μόνο οι Καλαματιανοί, πιστεύουν τους πολιτικούς που τους μιλούν για τον "ευλογημένο τόπο" τους, ενώ ακούν με δυσπιστία όσους θέλουν να αλλάξουν τον... παράδεισο.

Γι' αυτό μην τους ρωτάτε αν χρειαζόμαστε πεζόδρομους. Να τους ρωτάτε: Γιατί οι νέοι φεύγουν από τον "ευλογημένο τόπο";

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 13:50

NEWSLETTER