Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 13:22

Μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων

 

Προχθές το βράδυ η μπόχα των πυρηνελαιουργείων έπνιξε για ακόμα μια φορά την Καλαμάτα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα την πνίγει για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας χάνει το χρόνο του στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, αντί να συγκαλέσει σύσκεψη για τη μετεγκατάσταση των μονάδων που δεν μπορούν να λειτουργούν δίπλα σε αστικά κέντρα, ειδικά όταν αυτά φιλοδοξούν να μετεξελιχθούν σε ετήσιους τουριστικούς προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κεντρική διοίκηση αρνούνται μέχρι σήμερα να παραδεχτούν ότι ήταν λάθος η αδειοδότηση - χωροθέτηση των πυρηνελαιουργείων και ότι υποτιμήθηκε το εξωτερικό κόστος της λειτουργίας τους. Για αυτό αντί να εξετάζουν μόνιμες λύσεις, προσπαθούν να μπαλώσουν την κατάσταση με ελέγχους, μείωση του ωραρίου λειτουργίας και νέους περιβαλλοντικούς όρους. Κατά την ταπεινή μου άποψη και τα νέα μέτρα θα έχουν το ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα που είχαν τα πρόστιμα που επέβαλε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε πυρηνελαιουργεία.

Ανεξάρτητα όμως από τις ευθύνες των πολιτικών, και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουσή τους με την τοπική κοινωνία. Η ενοχλητική μπόχα, ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, εξοργίζει τους πολίτες και τους στρέφει κατά των πυρηνελαιουργείων. Η οργή δεν πρόκειται να κοπάσει ούτε με επεξηγηματικές ανακοινώσεις ούτε με αγωγές και εξώδικα. Η οργή θα γίνει παρελθόν μόνο όταν η μπόχα σταματήσει να πνίγει τις πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, επιχειρηματίες, πολιτικοί και επιστήμονες θα κάθονταν αύριο το πρωί σε ένα τραπέζι και θα ζητούσαν το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των πυρηνελαιουργείων και τις πηγές χρηματοδότησής της. Στην Πελοπόννησο ο κ. Νίκας αποφάσισε να τα βάλει με την ελληνική γραφειοκρατία ελπίζοντας να καταφέρει ό,τι δεν κατάφεραν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 50 χρόνων που δεν μπόρεσαν να ξεμπερδέψουν το μπερδεμένο κουβάρι των αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων. Ας ελπίσουμε ότι έστω και καθυστερημένα θα αντιληφθεί ότι η μπόχα δεν φεύγει με ελέγχους και ότι θα υιοθετήσει την πρόταση των παρατάξεων "Νέοι Δρόμοι", "Αγωνιστική Συνεργασία", "Πελοποννησιακή Συμμαχία" και "Πράσινη Πελοπόννησος" που αναφέρει: "Θέτουμε ως θέμα άμεσης προτεραιότητας τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους σε κατάλληλους χώρους που δεν θα οχλούν και θα σέβονται το περιβάλλον. Με πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ και με κατάλληλους όρους μπορεί να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των μονάδων σε χώρους που θα οριοθετηθούν με ευθύνη της Πολιτείας και του Πολυτεχνείου - Τεχνικού Συμβούλου και θα εξασφαλίζουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών".

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 13:22

NEWSLETTER