Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 17:03

Ο Χαρίτσης διάβασε σωστά τις απαντήσεις της Μενδώνη

Γράφτηκε από τον

Ο Χαρίτσης διάβασε σωστά τις απαντήσεις της Μενδώνη

Ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης "διάβασε" σωστά τις δηλώσεις που έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μεσσηνία και με μια καλά προετοιμασμένη ερώτηση στη Βουλή "απέσπασε" την απάντηση για την Καλαμάτα, με την οποία ανοίγει παράθυρο για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης.

Την ίδια απάντηση θα είχαν λάβει τόσο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δεν αντιλήφθηκαν τη δυναμική του αιτήματος για την ανάδειξη των αρχαίων Φαρών και για αυτό δεν έθεσαν το ερώτημα. Οσο και εκείνοι που έθεσαν άκομψα την ερώτηση στην κ. Μενδώνη αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι ένας τεχνοκράτης υπουργός σκέφτεται διαφορετικά από τον πολιτικό καριέρας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χαρίτσης με την ερώτησή του απέφυγε τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, που θα απέδιδε μόνο μικροκομματικά οφέλη και εστίασε στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των αρχαίων Φαρών. Με τη στάση του αυτή ο κ. Χαρίτσης έδωσε το περιθώριο στην υπουργό όχι μόνο να ανοίξει παράθυρο για την ανάδειξη των αρχαίων, αλλά και να θέσει θέμα συστηματικής ανασκαφής στο Κάστρο.

Από εδώ και πέρα ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ζητώντας την πολύτιμη συνδρομή της για τη σύνταξη της αίτησης - μελέτης, με την οποία θα ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η άδεια για την ανάδειξη των αρχαίων με παράλληλη ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Ταυτόχρονα ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να προωθήσει το σχέδιο ανασκαφών στο Κάστρο (κάτω από προϋποθέσεις και στο Καλαμίτσι) υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, όπως άλλωστε όλα τα μεγάλα θέματα στην πολιτική και στη ζωή, είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Για να φτάσουμε στο τέρμα απαιτείται σωστή προετοιμασία και κυρίως άδολη συνεργασία (εμφανής και παρασκηνιακή) όλων των πολιτικών και όλων των φορέων του νομού.

Υ.Γ. Εκτιμούσα και εκτιμώ ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, αφού ένα μεσσηνιακό αίτημα με τη δική του υπογραφή δύσκολα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες από την κυβέρνηση ή την Περιφέρεια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 17:14