Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 12:32

Η αλαζονεία της εξουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε παραβιάσει στην Ικαρία όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, η στήλη θα σχολίαζε τις απαντήσεις των υπουργών για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που αναμασούν το μάστερ πλαν του... 2002.

Θα ήταν όμως τουλάχιστον άκαιρος ο σχολιασμός ενός θέματος που εκκρεμεί από το 2002, ενώ όλη η Ελλάδα ασχολείται με την πρωθυπουργική αλαζονεία. Και πριν βιαστείτε να πείτε ότι ο μέσος πολίτης ψηφίζει με την τσέπη του, θα σας υπενθυμίσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πλήρωσε περισσότερο τη (σωστή) στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις οικονομικές αυταπάτες του. Δεν θα μου κάνει λοιπόν καμία εντύπωση αν η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινήσει επειδή ο πρωθυπουργός γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις αποφάσεις της ίδιας του της κυβέρνησης. Ετσι κι αλλιώς από μεταρρυθμίσεις λίγες έχει να παρουσιάσει, και οι περισσότερες από αυτές είναι ανούσιες. Οσο για έργα... απλώς θα θυμίσουμε ότι σε τοπικό επίπεδο ο διαγωνισμός για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη διαρκεί τουλάχιστον 3 χρόνια ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου, όπως είπαμε, εκκρεμεί από το μακρινό 2002.

Γιατί είναι αλαζόνας ο πρωθυπουργός; Δεν σκέφτηκε ότι παραβιάζοντας τα μέτρα εξαγριώνει όλους εκείνους τους πολίτες που τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα έχουν να δουν φίλους και συγγενείς πάνω από τρεις μήνες; Η απάντηση βρίσκεται εντός των τειχών που απομονώνουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο και μεγαλοεπιχειρηματία, από τον μέσο πολίτη και την κοινωνική λογική. Η εξουσία αρχικώς απομονώνει, στη συνέχεια τυφλώνει και στο τέλος καταστρέφει, ειδικά όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στις κολακείες, διώχνοντας από κοντά τους εκείνους που τολμούν να πουν την αλήθεια.

Ετσι κι αλλιώς ο μέσος πολίτης φοβάται να πει την αλήθεια στους ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα φιμέ τζάμια ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, γιατί γνωρίζει ότι η εξουσία αγαπά μόνο την προπαγάνδα. Θεωρητικά, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι επιχειρηματίες θα έπρεπε να... αμείβουν πλουσιοπάροχα όσους ασκούν κριτική δείχνοντας τις κερκόπορτες. Προτιμούν όμως να ακούν τους αυλικούς και τους κόλακες μέχρι τελικής πτώσεως. Και τότε αναρωτιούνται: Πέσαμε για ένα γεύμα στην Ικαρία; Αν δεν είχαν απομονωθεί, θα γνώριζαν ότι η αιτία ήταν η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και έργων όπως το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το γεύμα όμως είναι η ιδανική αφορμή για να αποδοκιμαστεί η αλαζονεία της εξουσίας και όσων νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν διαρκώς τον κόσμο με ένα μάστερ πλαν του 2002.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός