Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 21:11

Οι δασωμένοι αγροί κάθε χρόνο καίγονται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950, πάνω από 200.000 γιδοπρόβατα ξεχειμώνιαζαν στην Πυλία και την άνοιξη έπαιρναν ξανά το δρόμο για τα βουνά της Αρκαδίας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, συνολικά στη Μεσσηνία εκτιμάται ότι ξεχειμώνιαζαν πάνω από 1 εκατομμύριο γιδοπρόβατα. Τα γιδοπρόβατα αυτά κατανάλωναν... καύσιμη ύλη, την οποία δεν μπορεί να καταστρέψει καμία κυβέρνηση, όσα χρήματα και να έχει στη διάθεσή της.

Μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της δεκαετίας του 1970, κάθε νοικοκυριό στο χωριό είχε ζώα (γίδια, πρόβατα, άλογο ή γαϊδούρι) που βοσκούσαν στα κοντινά κτήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον οικισμό.

Μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ήταν σχεδόν απίθανο να βρεις καυσόξυλα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τα χωριά, καθώς οι χωρικοί τα χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για θέρμανση, αλλά και για μαγείρεμα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα, εγκαταλείφθηκαν στη Μεσσηνία και δάσωσαν (λόγγωσαν για την ακρίβεια) 349.409 στρέμματα. Στη γειτονική Αρκαδία δάσωσαν (λόγγωσαν) 552.809 στρέμματα και στη Λακωνία 254.018. Άρα μόνο στη Νότια Πελοπόννησο οι εκτάσεις με πουρνάρια και τα σκίνα αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. στρέμματα.

Από τα παραπάνω εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως η αύξηση των δασικών εκτάσεων κατά 1,1 εκ. στρέμματα στη Νότια Πελοπόννησο, και κατά συνέπεια της καύσιμης ύλης, δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά στην αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η δραματική συρρίκνωση της υπαίθριας κτηνοτροφίας και ο περιορισμός της αγροτικής δραστηριότητας οδηγούν αρχικώς σε αύξηση του λόγγου, αυτού που ευρύτερα θεωρείται δασική έκταση. Λόγω της αύξησης της καύσιμης ύλης, αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαπυρκαγιές, που δεν αντιμετωπίζονται ούτε με χερσαία ούτε με εναέρια μέσα.

Αν στο κάδρο προστεθούν η δημογραφική συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού της υπαίθρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα πραγματικά αίτια των περισσότερων μεγαπυρκαγιών της Πελοποννήσου. Αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ως δευτερεύοντα προβλήματα τη δημογραφική συρρίκνωση της υπαίθρου αλλά και το λόγγωμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, στο τέλος της θητείας τους θα παραδίδουν καμένη γη – και το ένα κόμμα απλώς θα κατηγορεί το άλλο για τη νομή της εξουσίας

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός