Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 20:32

Η Κυπαρισσία επίνειο της Αρχαίας Ολυμπίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας υπάρχει κινητικότητα για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα. Αντιθέτως δεν υπάρχει καμία κινητικότητα για το δρόμο Πύργος - Καλό Νερό, αν και τα συμφέροντα της Τριφυλίας συνδέονται περισσότερο με τον δυτικό άξονα.

Συγκεκριμένα η ολοκλήρωση της Αδριατικής Οδού (Τεργέστη, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιωάννινα - Πάτρα - Καλό Νερό) θα μπορούσε να αναδειχθεί σε άξονα προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Τριφυλίας τόσο στα δυτικά Βαλκάνια όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε μια κανονική χώρα οι πολιτικοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και δεν μοιράζουν μόνο υποσχέσεις και επιδοτήσεις, θα κινούσαν γη και ουρανό για την κατασκευή της Αδριατικής Οδού. Στην Τριφυλία όμως πολλοί βλέπουν μόνο την αγορά της Αθήνας και χάνουν την αγορά των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Την ίδια οπτική έχουν δυστυχώς και πολλοί παράγοντες του τουρισμού που δεν αντιλαμβάνονται το συγκριτικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με την Αρχαία Ολυμπία.

Το λιμάνι της Κυπαρισσίας απέχει μόλις 55 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία και αν συνδεόταν με αυτοκινητόδρομο η τριφυλιακή πρωτεύουσα θα ανταγωνιζόταν το Κατάκολο (απέχει 33 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία) και θα αποσπούσε τουλάχιστον το 1/3 των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν μέχρι σήμερα στην Ηλεία. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 κατέπλευσαν στο Κατάκολο 119 κρουαζιερόπλοια με 413.716 επιβάτες, ενώ στην Κυπαρισσία... κανένα. Σε μια κανονική χώρα οι τοπικοί άρχοντες θα είχαν στήσει αντίσκηνα έξω από το υπουργείο Υποδομών ζητώντας να κατασκευαστεί σύγχρονος δρόμος στο τμήμα Πύργος - Κυπαρισσία και να μπει τουλάχιστον τη θερινή σεζόν τρένο στη γραμμή Αρχαία Ολυμπία. Στην Τριφυλία οι άρχοντες ακόμα βλέπουν μόνο την αγορά της Αθήνας και χάνουν την αγορά των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Κρίμα...

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 20:36