Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 10:26

Επέκταση του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Επέκταση του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τουρισμού υποστηρίζουν ότι οι ελληνικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πτήσεις από τις πολυάριθμες αγορές της Αμερικής, της Ινδίας και της Κίνας.

Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικοί προορισμοί θα πρέπει να διαθέτουν αεροδρόμια με διαδρόμους, στα οποία θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν τα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου (Boeing 747 και Airbus A380) που πετούν σε μεγάλες αποστάσεις. Σε μια κανονική Περιφέρεια η πολιτική και η οικονομική ηγεσία θα είχε κινήσει γη και ουρανό για την προετοιμασία του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Στην Πελοπόννησο όμως σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με το μήκος του διαδρόμου, που δεν ξεπερνά τα 2.750 μέτρα και άρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αεροσκάφη ευρείας ατράκτου ειδικά. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του Αερολιμένα θα ληφθεί ερήμην των Πελοποννήσιων από ανθρώπους που ενδεχομένως δεν θα σκεφτούν ότι το Αεροδρόμιο καλείται να υπηρετήσει μεταξύ άλλων τις ανάγκες των διεθνώς γνωστών αρχαιολογικών χώρων της Ολυμπίας και των Μυκηνών.

Δυνητικά μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολυμπίας και των Μυκηνών μπορούν να προσελκύσουν ετησίως εκατομμύρια επισκέπτες από την Αμερική, την Ινδία και την Κίνα. Δυστυχώς όμως η Πελοπόννησος για ακόμα μια φορά κινδυνεύει να χάσει την... πτήση των εξελίξεων και να βρεθεί εκτός του νέου ταξιδιωτικού χάρτη, επειδή η ηγεσία της αδυνατεί να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι ο εκσυγχρονισμός του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" θα είναι ημιτελής αν δεν δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις στάθμευσης αεροπλάνων και κυρίως αν δεν επεκταθεί ο διάδρομος ώστε να μπορούν να προσγειωθούν αεροσκάφη ευρείας ατράκτου. Μόνο έτσι το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα γίνει πύλη της Πελοποννήσου. Διαφορετικά θα εξυπηρετεί μόνο τις τοπικές ανάγκες και η Πελοπόννησος θα συνεχίσει να ψάχνει... λεφτόδεντρα για την κατασκευή νέων αεροδρομίων σε Τρίπολη, Σπάρτη, Αργος και Κόρινθο. Τρίβουν τα χέρια τους στην Κρήτη, που έχουν δύο αεροδρόμια εξυπηρέτησης αεροσκαφών ευρείας ατράκτου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER