Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 20:29

Γιατί η Καλαμάτα έχει έλλειμμα ξενοδοχείων;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ο πρόεδρος του οργανισμού "Δρόμοι της Ελιάς" και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος μιλώντας στην παρουσίαση του "Σχεδίου μάρκετινγκ της Καλαμάτας" επεσήμανε σωστά την τροχοπέδη της έλλειψης ξενοδοχειακών κλινών που εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 

Ο κ. Καραμπάτος ουσιαστικά είπε ότι οι τουριστικοί πράκτορες ρωτούσαν πόσα κρεβάτια διαθέτει η πόλη και... έφευγαν τρέχοντας όταν άκουγαν πως η Καλαμάτα έχει λιγότερες ξενοδοχειακές κλίνες από τις θέσεις 15 πτήσεων. Στην πραγματικότητα το ξενοδοχειακό δυναμικό της Καλαμάτας στην κορύφωση της σεζόν επαρκούσε μόνο για την εξυπηρέτηση των εμπορικών αντιπροσώπων και των καλεσμένων δυο - τριών γάμων. Εκτός σεζόν οι κλίνες ίσα που έφταναν για 1 - 2 μεγάλα συνέδρια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την πλεονεκτική φυσική θέση της Καλαμάτας και το αδιαμφισβήτητα υπέροχο κλίμα της, θα περίμενε κάποιος ένα μπαράζ επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αντιθέτως όμως για πολλά χρόνια υπήρξε επενδυτική άπνοια, με συνέπεια το 2019 η Καλαμάτα να διαθέτει μόνο 2.453 ξενοδοχειακές κλίνες.

Γιατί η Καλαμάτα έχει λίγα ξενοδοχεία; Γιατί ο ξενοδοχειακός κλάδος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν προσέλκυσε επενδυτές; Γιατί οι Καλαματιανοί ξενοδόχοι δεν προσπάθησαν να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους; Αν θέλουμε πραγματικά να αναζητήσουμε τα αίτια της φτώχειας στη Μεσσηνία θα πρέπει να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα με ειλικρίνεια και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ίδια οικονομικά και θεσμικά προβλήματα με τους Καλαματιανούς αντιμετωπίζουν και οι επιχειρηματίες που δημιούργησαν χιλιάδες κλίνες στην Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του ελλείμματος κλινών στην Καλαμάτα ξεπεράστηκε προσωρινά χάρη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες που δεν ακολουθούν τα καραβάνια των τουριστικών πρακτόρων. Όμως για να μην γίνει η Καλαμάτα ο φτωχός ξενοδοχειακός συγγενής των υπόλοιπων δήμων της Μεσσηνίας θα πρέπει άμεσα να δοθούν πολεοδομικά κίνητρα για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε η πόλη να μπορεί να φιλοξενεί τουλάχιστον 3 - 4 μεγάλα συνέδρια ταυτόχρονα. Αν ο δήμος συνεχίσει μόνο να αλλάζει πλακάκια σε πλατείες σύντομα τα συνέδρια θα γίνονται στον Ριζόμυλο και οι σύνεδροι θα έρχονται (αν έρχονται) μόνο για καφέ στην Καλαμάτα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός