Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 13:04

Αστοχίες και καθυστερήσεις σε έργα και μελέτες

Γράφτηκε από τον

Αστοχίες και καθυστερήσεις σε έργα και μελέτες

Αδιαμφισβήτητα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είναι ένας έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει άριστα τόσο τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης όσο και τις ικανότητες της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητα επίσης, ο κ. Νίκας κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Δήμο Καλαμάτας κατάφερε να αξιοποιήσει τους δημοτικούς ανθρώπινους πόρους ολοκληρώνοντας έγκαιρα τις μελέτες και τα έργα. Από τότε όμως που μετακόμισε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον αυτοδιοικητικό γραφειοκρατικό μηχανισμό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με συνέπεια είτε να καθυστερούν αποκαρδιωτικά τα έργα και οι μελέτες του νομού, είτε να εκτίθεται ασύμμετρα ο περιφερειάρχης εξαιτίας αναχρονιστικών έργων, όπως αυτό που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον Πάμισο.

Η «αστοχία» στο έργο Τζάνε – Καλαμάκι θα έπρεπε να είχε βάλει σε υποψίες τον κ. Νίκα, αναφορικά με τις ικανότητες και τις δυνατότητες του γραφειοκρατικού μηχανισμού που στα χρόνια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης χρειάστηκε τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να ολοκληρώσει το δρόμο Πλάτσα – Μηλέα.

Δεν γνωρίζω αν ο περιφερειάρχης πίστεψε ότι για την «αστοχία» του Τζάνε – Καλαμάκι φταίει μόνο η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ή αν συνειδητοποίησε πολύ αργά πως δεν θα παραδώσει ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου στη Μεσσηνία, επειδή ανάλογες αστοχίες υπάρχουν και στο έργο Μεσσήνη – Λάμπαινα.

Ούτε γνωρίζω αν θα καταφέρει να παραλάβει ολοκληρωμένη έστω και μία από τις μελέτες για την παράκαμψη του Κάμπου, την παραθαλάσσια γέφυρα του Παμίσου ή τον δρόμο που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο Α7 με τη Λάμπαινα, την Αρχαία Μεσσήνη και το Μελιγαλά.

Μετά από τριάμισι χρόνια όμως, είναι βέβαιο πως ο κ. Νίκας δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό της Π.Ε. Μεσσηνίας, με συνέπεια να προσθέσει το όνομά του στους αυτοδιοικητικούς που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τους πόρους του νομού. Όπως και να ‘χει, η Μεσσηνία έχασε τριάμισι πολύτιμα χρόνια και ενδεχομένως να χάσει άλλα τόσα, επειδή και η νυν περιφερειακή αρχή δεν κατάφερε να επιταχύνει τους ρυθμούς σύνταξης των μελετών και εκτέλεσης των έργων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 13:11