Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 10:44

Απόγνωση και οργή για ακρίβεια και εισοδήματα

Γράφτηκε από τον

Απόγνωση και οργή για ακρίβεια και εισοδήματα

Τα ακριβά ενοίκια, η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και της βενζίνης, μαζί με τις αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, «ροκανίζουν» το εισόδημα πολιτών, που έτσι κι αλλιώς παραμένει χαμηλό εξαιτίας της χρεοκοπίας του 2010 που οδήγησε σε πολυετή ύφεση.

Την ίδια ώρα πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και νυν άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πανηγυρίζουν για την «αναπτυξιακή» πολιτική τους, επειδή προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το αίσθημα της αδικίας που κατακλύζει πάλι την ελληνική κοινωνία απειλεί να πνίξει ακόμα και τα λιγοστά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών είναι πολύ χειρότερη σήμερα από όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008. Σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά όχι μόνο δεν έχουν στην άκρη λίγα χρήματα για ώρα ανάγκης, όπως είχαν το 2008, αλλά έχουν και χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Γι’ αυτό μεταξύ άλλων δεν μπορούν να απεργήσουν ούτε μια μέρα για να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς. Έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά όταν τελειώσουν τα χρήματα περιμένουν μοιρολατρικά να βγει ο μήνας, για να δουν τι θα κάνουν τον επόμενο.

Στην άλλη άκρη του οικονομικού κυκλώματος, οι επιχειρήσεις που μπορούν μετακυλούν τις ανατιμήσεις στην τιμή του προϊόντος, με στόχο να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους απλώς περιμένουν να χρεοκοπήσει πριν από αυτές η… ελληνική οικονομία, μπας και πιαστούν ξανά από το σωσίβιο που θα ρίξει η Δύση για να κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της, μακριά από την αγκαλιά του Πούτιν και του Ερντογάν.

Ειδικά στη Μεσσηνία, η κατάσταση θα ήταν εξωφρενικά χειρότερη αν δεν υπήρχαν οι εισροές από τον τουρισμό και κυρίως η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου, που έδωσε μεγάλες ανάσες στους παραγωγούς και στην τοπική οικονομία. Δεν έχουν όμως όλοι οι Μεσσήνιοι συμπληρωματικό εισόδημα από το λάδι ή τον τουρισμό. Ακόμα όμως κι αυτοί που έχουν συμπληρωματικό εισόδημα, δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα εξαιτίας της ακρίβειας και των συσσωρευμένων οφειλών. Όσοι δεν έχουν συμπληρωματικό εισόδημα περιορίζουν αναγκαστικά τις ανάγκες τους και συσσωρεύουν οργή, η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε εκρήξεις, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός