Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 11:17

Ξεκάθαρη εντολή να… μην αλλάξει τίποτα

Γράφτηκε από τον

Ξεκάθαρη εντολή να… μην αλλάξει τίποτα

Η Νέα Δημοκρατία ενώ το 2010 καταψήφισε την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», από το 2014 και μετά κυριάρχησε στις τρεις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Περιφέρειες και δήμους.

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ, που μεταρρύθμισε την αυτοδιοίκηση με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», όχι μόνο δεν είχε κανένα πολιτικό όφελος, αλλά πληρώνει κιόλας ακριβά το τίμημα της αποσύνδεσης από τις τοπικές κοινωνίες. Η μελέτη αυτής της παραδοξότητας και μόνο αρκεί για να αποσυνδεθεί και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον συνειδητό κομματικό ορθολογισμό που αποσκοπεί στην επίτευξη ενός σκοπού. Για να γίνει πιο κατανοητός ο κομματικός ανορθολογισμός, αξίζει να θυμηθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι αλλάζει τα όρια των δήμων με βάση τα μικροκομματικά του συμφέροντα και με στόχο να αλώσει την αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει νόημα να ερευνήσουμε αν οι «γαλάζιες» καταγγελίες έγιναν στο πλαίσιο της συνηθισμένης δομικής αντιπολίτευσης ή αν η οριοθέτηση των Περιφερειών και των δήμων βασίστηκε σε «πράσινες» ψευδαισθήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημογραφική ευρωστία της ελληνικής επαρχίας.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι ενώ ερημώνουν τα περισσότερα χωριά εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, ο γερασμένος πληθυσμός τους νοσταλγεί τις… κοινότητες αντί να διεκδικεί δυναμικά νέες συνενώσεις δήμων και Περιφερειών, ώστε να αποκτήσουν οι ΟΤΑ το κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη πληθυσμιακό μέγεθος. Στην πραγματικότητα το γερασμένο εκλογικό σώμα της ελληνικής επαρχίας νοσταλγεί τα νιάτα του και περιμένει ένα θαύμα για να ξαναζωντανέψουν τα χωριά. Ταυτόχρονα διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών του στο εξωτερικό παρέχοντάς τους την εκπαίδευση που απαιτεί η σύγχρονη Ευρώπη για καλοπληρωμένες εργασίες.

Μέσα σε αυτό το δημογραφικό και κοινωνικό πλαίσιο είναι μάλλον αναπόφευκτη η διαχείριση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων από άρχοντες που έχουν προεκλογικά δεσμευθεί ρητά ή υπόρρητα πως δεν θα αλλάξουν τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε τίποτα απολύτως, γιατί ο ηλικιωμένος οδηγός που έρχεται από το χωριό του στην Καλαμάτα θέλει να σταθμεύει το αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο για να κάνει τα ψώνια του στην οδό Αθηνών. Οι υποσχέσεις για προαστιακό σιδηρόδρομο και δημόσια συγκοινωνία προφανώς δεν τον αφορούν, γιατί μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, ενώ ήδη τα εγγόνια του μετακινούνται με το μετρό της Βιέννης για να πάνε στη δουλειά τους.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 11:20