Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 22:09

Κεντρική Αγορά Καλαμάτας: Η προίκα που έγινε… πληγή

Γράφτηκε από τον

Κεντρική Αγορά Καλαμάτας: Η προίκα που έγινε… πληγή

Μια σύγκριση των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Agora της Costa Navarino στον ένα χρόνο λειτουργίας της και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ) τα τελευταία 18 χρόνια, που διοικεί η ίδια δημοτική παράταξη, αρκεί για να αντιληφθούμε την αυτοδιοικητική ανικανότητα που κρατούν μαζί με την κυβέρνηση δέσμια τη μεσσηνιακή και πελοποννησιακή οικονομία.

 Και μη μου πείτε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα, γιατί θα σας απαντήσω ότι παντού στην Ευρώπη οι δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν ως ισότιμοι οικονομικοί εταίροι έχοντας στην πολιτική ηγεσία τους σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοδημοκράτες ή πράσινους επικεφαλής. Μόνο στην Ελλάδα η κυβερνητική και αυτοδιοικητική ηγεσία ασχολείται αποκλειστικά με την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων και αδιαφορεί παντελώς για την αύξηση και τη βελτίωση του εισοδήματος.

Για αυτό καμία δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια δεν έχει πιστέψει στις δυνατότητες της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, που μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.  Η ΚΑΚ με πολύ μικρή προσπάθεια μπορεί να λειτουργεί ως διαρκής έκθεση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της Πελοποννήσου, που θα πλαισιώνεται με πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κ.λπ.) για τους επισκέπτες. Για παράδειγμα και με αφορμή μια μεγάλη γιορτή για την παγκοσμίως γνωστή ελιά Καλαμάτας, μπορεί να διοργανωθεί ένα Σαββατοκύριακο στην ΚΑΚ έκθεση και γευσιγνωσία ελαιολάδων από την Πελοπόννησο. Αντίστοιχη εκδήλωση μπορεί να γίνει για τα κρασιά, τα αποστάγματα, τις πατάτες, τα κεράσια, τα καρπούζια, τις αγκινάρες, τα άγρια χόρτα, τα βατικιώτικα κρεμμύδια, τα σκόρδα της Αρκαδίας, τη νωπή σταφίδα της Κορινθίας κ.λπ. Αρχικά θα μπορούσε να προβάλεται ένα εποχικό προϊόν της Πελοποννήσου κάθε μήνα και με στόχο να καθιερωθεί αφιέρωμα και έκθεση για διαφορετικό προϊόν κάθε Σαββατοκύριακο.

Για να αποδώσουν καρπούς όμως όλες αυτές οι προσπάθειες, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση όλης της παρόχθιας ζώνης του Νέδοντα, από τη γέφυρα της 23ης Μαρτίου μέχρι το πεδίο βολής. Η παρόχθια αυτή ζώνη μετά την Παραλία της πόλης είναι η μεγάλη προίκα της Καλαμάτας, που παραμένει αναξιοποίητη, επειδή οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που διατηρούν τα συνεργεία βόρεια της γέφυρας της Σπάρτης, τα δημόσια φορτηγά στο κέντρο της πόλης και τη λαϊκή αγορά στο χώρο του βόρειου πάρκινγκ της ΚΑΚ.

Έχουμε προτείνει και στο παρελθόν η λαϊκή να μεταφερθεί ανατολικά της ΚΑΚ στο δυτικό σημερινό πεζοδρόμιο της οδού Σπάρτης. Έχουμε προτείνει επίσης να πεζοδρομηθεί (τουλάχιστον τις ημέρες λειτουργίας της λαϊκής) το τμήμα της οδού Σπάρτης, από τη γέφυρα της Δαμηλάτη μέχρι τη γέφυρα της Σπάρτης. Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΠΣ που είναι νόμος του κράτους προβλέπει την απομάκρυνση των δημοτικών συνεργείων από τις όχθες του Νέδοντα. Τέλος μια ευρωπαϊκή δημοτική αρχή θα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να χαρακτηριστεί το τμήμα του Νέδοντα νοτίως της γέφυρας της Σπάρτης αγωγός όμβριων, με στόχο να σκεπαστεί και να επεκταθεί το πάρκινγκ δυτικά της ΚΑΚ. Πρώτα από όλα όμως μια ευρωπαϊκή δημοτική αρχή θα καθάριζε την παρόχθια ζώνη, για να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από την καθαριότητα της Agora στην Costa Navarino.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου Καλαμάτας