Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 14:42

Ευκαιρία για τη Μεσσηνία η τουριστική οικονομία

Γράφτηκε από τον

Ευκαιρία για τη Μεσσηνία η τουριστική οικονομία

Κατά την διάρκεια της επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων για τα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας διαπιστώσαμε ότι το 2020, χρονιά με lockdown για την covid, καταγράφηκαν περισσότερες αφίξεις και διανυκτερεύσεις επισκεπτών από το 2005 που είναι το πρώτο έτος για το οποίο έχουμε στοιχεία ανά δήμο.

Συγκεκριμένα το 2005 στα ξενοδοχεία του Δήμου Καλαμάτας καταγράφηκαν 67.370 αφίξεις (από τις οποίες 7.118 αλλοδαπών) και 114.354 διανυκτερεύσεις (από τις οποίες 14.354 αλλοδαπών). Το 2020 με lockdown και κλειστά αεροδρόμια την μισή χρονιά, καταγράφηκαν 77.239 αφίξεις (από τις οποίες 8.323 αλλοδαπών) και 179.823 διανυκτερεύσεις (από τις οποίες 21.949 αλλοδαπών).

Τα στοιχεία δείχνουν τα άλματα που έχουν γίνει στην ταξιδιωτική οικονομία ακόμα και σε προορισμούς όπως ο Δήμος Καλαμάτας ο οποίος προφανώς δεν υποφέρει από υπερτουρισμό. Αν στο κάδρο προστεθούν τόσο οι αφίξεις όσο και οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης γίνεται πλέον ξεκάθαρη η εικόνα της νέας οικονομίας που εδράζεται στα ταξίδια και κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να προσθέσει αξία στα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Και σίγουρα τον 21ο αιώνα είναι αδιανόητη η επιστροφή σε έναν κόσμο χωρίς ταξίδια όπως ήταν αδιανόητη στα τέλη του περασμένου αιώνα η επιστροφή σε έναν κόσμο χωρίς αυτοκίνητα και καύσιμα.

Με άλλα λόγια. Όπως η ευημερία του περασμένου αιώνα βασίστηκε πάνω στη αυτοκινητοβιομηχανία και τα ορυκτά καύσιμα έτσι και η πρόοδος την τρέχουσα εκατονταετία θα βασιστεί πάνω στα διεθνή ταξίδια της παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Προφανέστατα όπως και η οικονομική μεγέθυνση του περασμένου αιώνα δεν ήταν αδιάκοπη έτσι και η ανάπτυξη της νέας ταξιδιωτικής οικονομίας δεν θα είναι απρόσκοπτη. Σε κάθε περίπτωση η Καλαμάτα και η Μεσσηνία όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον φυσικό, παραγωγικό και πολιτιστικό τους πλούτο για να πολλαπλασιάσουν το εισόδημα τους. Στη Μεσσηνία το ύψος του εισοδήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενσωμάτωση της ταξιδιωτικής παραγωγής του πρωτογενή τομέα στο τουριστικό προϊόν. Αν όμως οι περισσότερες ταβέρνες και τα περισσότερα εστιατόρια συνεχίζουν να αγνοούν τα ντόπια προϊόντα και τους τοπικούς παραγωγούς, ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος θα φεύγει στο εξωτερικό και στη μεσσηνιακή αγορά θα μένουν μόνο τα ψίχουλα από την παροχή υπηρεσιών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το πέμπτο ΠΑΣΟΚ του Κυριάκου Μητσοτάκη