Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:08

Ο τσέτουλας, ο πέτουλας κι ο γιος του βολεμένου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Αψηφώντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δε θέλει εκλογές, τα ελληνικά κόμματα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να οδηγηθούμε στις κάλπες - και έτσι στις 25 Ιανουαρίου το εκλογικό σώμα θα ψηφίσει τους νέους του εκπροσώπους.

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτέλεσε απλώς το πρόσχημα για την προσφυγή στις κάλπες, αφού έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα κόμματα -το καθένα για τους δικούς του λόγους- ήθελαν εκλογές. Αλλωστε η αντιπολίτευση, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, δεν έκρυψε ότι θέλει τις εκλογές. Μόνο το ΚΚΕ κράτησε χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας ότι δεν θα κερδίσει επιπλέον έδρες στη Βουλή.
Οι εκλογές ουσιαστικά όμως προκηρύχθηκαν όταν η κυβερνητική πλειοψηφία αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να πάρει τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, για τη διάσωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη αν επιχειρήσουν να μειώσουν ξανά τις συντάξεις. Για να μην εξαφανιστούν επέσπευσαν τις προεδρικές εκλογές και πρότειναν έναν δεξιό υποψήφιο, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα τον ψηφίσει η αριστερή αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στην κυβέρνηση, μετά από μια σύντομη αριστερή παρένθεση, και να κυβερνήσει χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο. Τους ίδιους ανομολόγητους πόθους τρέφει και το ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας να επιστρέψουν στη Χαριλάου Τρικούπη όσοι έφυγαν για το ΣΥΡΙΖΑ. Στην απέναντι όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται όχι μόνο να κυβερνήσει, αλλά και να χορέψει τις αγορές στο ταψί, με ζουρνάδες και νταούλια. Για την επομένη των εκλογών όμως, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας ούτε το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό σώμα καλείται να επιλέξει, χωρίς δικαιολογίες και ψευδαισθήσεις, αυτούς που θεωρεί ικανότερους για τη σωτηρία της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα επιλέξει πράγματι τους ικανότερους και δε θα στείλει πάλι στη Βουλή συμμορίτες και ψεκασμένους. Ας ελπίσουμε επίσης ότι δε θα στείλει πάλι στη Βουλή όσους πλειοδοτούν τάζοντας περισσότερους διορισμούς και μεταθέσεις στρατιωτών.
Για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα, δεν αρκεί να πεθάνει το παλιό.  Χρειάζεται να γίνουν βουλευτές πρόσωπα που θα θέλουν -και θα είναι ικανά- να συγκρουστούν με όσους ονειρεύονται παλινόρθωση της πελατοκρατίας. Αν εκλεγούν και πάλι ο τσέτουλας, ο πέτουλας κι ο γιος του βολεμένου, ραντεβού στα... Τίρανα.

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:02