Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 14:31

Αλλος επενδύει και …άλλος πληρώνει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Αλλος επενδύει και …άλλος πληρώνει

Οταν διάβασα ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλαν μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες που επλήγησαν από την άνοδο της αξίας του… ελβετικού φράγκου, αρχικώς νόμισα ότι κάποιος τρολάρει τον καπιταλισμό.

Γρήγορα όμως διαπίστωσα ότι οι δυο “μονομάχοι” σοβαρολογούν και ότι είναι διατεθειμένοι να σπαταλήσουν χρήματα των φορολογούμενων για να “ανακουφίσουν” όσους ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα χαμηλότοκα ελβετικά δάνεια. Ουσιαστικά τα δυο κόμματα που θέλουν να σώσουν την Ελλάδα σήμερα, αποζημιώνουν όσους ρίσκαραν επενδύοντας στην ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου και αύριο, γιατί όχι, θα “ανακουφίσουν” όσους πόνταραν σε λάθος άλογο στον ιππόδρομο. Αλήθεια γιατί δεν έχουν σκεφτεί να “ανακουφίσουν” και όσους δεν κέρδισαν το τζόκερ;
Σε κάθε περίπτωση και πριν τρελαθούμε όλοι τελείως, οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι όλες οι οικονομικές πράξεις εμπεριέχουν ρίσκο και ότι δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται όλοι για τα λάθη τους ή επειδή άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά. Οπως δεν θα αποζημιωθεί η ζημιογόνος επιχείρηση, έτσι δεν πρέπει να αποζημιωθεί και αυτός που δανείστηκε σε φράγκα ή που αγόρασε ομόλογα μιας αναξιόπιστης οικονομίας. Αν θέλει να αποζημιωθεί, ας ασφαλίσει την επένδυσή του, το δάνειό του ή τα ομόλογά του. Ας πληρώσει ασφάλιστρα για να μειώσει τη ζημιά. Δεν μπορεί όμως να ζητάει από τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις ζημιές του ή τις λάθος επιλογές του. Θα μου πείτε: Μα ήδη οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την… απληστία και τις ζημιές των τραπεζών. Γιατί να μην “σώσουν” και άλλους επενδυτές; Πράγματι για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι “έσωσαν” τις τράπεζες που δάνειζαν αναξιόπιστους ιδιώτες και χώρες προκειμένου να εγγράψουν υψηλότερα κέρδη στους λογαριασμούς τους. Με αυτό το τρόπο σώθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες που δάνειζαν την… Ελλάδα και αναξιόπιστα εκδοτικά συγκροτήματα τα οποία με τη σειρά τους στηρίζουν τους πολιτικούς που έσωσαν τις τράπεζες με χρήματα των φορολογούμενων. Εκτός όμως από την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, υπάρχει και η περίπτωση των κυπριακών. Εκεί οι τράπεζες σώθηκαν με τα λεφτά των καταθετών που εισέπρατταν υψηλούς τόκους επειδή δάνειζαν τα χρήματά τους σε αναξιόπιστες οικονομίες σαν της… Ελλάδας. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι τράπεζες που χρεοκοπούν… κλείνουν. Στις ΗΠΑ δεν τιμωρούν τους… φορολογούμενους. Τιμωρούν τους άπληστους τραπεζίτες. Αντιθέτως στην Ελλάδα τα “συνήθη υποζύγια” μετά τις ζημιές των τραπεζών θα κληθούμε να πληρώσουμε και τις ζημιές όσων δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο. Θα πληρώσουμε τις ευλογίες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ως συνήθως, άλλος επενδύει και άλλος πληρώνει.

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 14:32

NEWSLETTER