Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 13:16

Ανάγκη αλλαγής στον τουρισμό

Γράφτηκε από τον

Ανάγκη αλλαγής στον τουρισμό

Την ανάγκη βαθιάς αλλαγής στον τουρισμό επεσήμανε στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ 2015 ο Ανδρέας Στεφανής, εξειδικευμένος σύμβουλος τουριστικού και ξενοδοχειακού μάρκετινγκ - μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού. Ο κ. Στεφανής δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Συμμετέχω από το 1989 κάθε χρόνο στην έκθεση, και ύστερα από 26 χρόνια αξιολόγησης διαπιστώνω δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, ότι η παρουσίαση της Ελλάδας γενικά και των περιφερειών της ήταν άκρως ερασιτεχνική. Ο ερασιτεχνισμός είναι επακόλουθο πολλών λανθασμένων χειρισμών και μιας αποτυχημένης στρατηγικής. Οι συχνές αλλαγές προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, δυσκολεύει την ανάπτυξη μιας συλλογικής και ελκυστικής παρουσίασης του ελληνικού τουριστικού προφίλ. Ο ελληνικός τουρισμός ακολουθεί τον βατό δρόμο μιας μονότονης παρουσίασης, χωρίς καινοτομίες, χωρίς φαντασία, χωρίς επαγγελματισμό και καλαισθησία στην προβολή και τοποθέτηση μιας χώρας με ασυναγώνιστα διαμάντια». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στεφανής τόνισε: 

«Χωρίς την ύπαρξη ενός ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος όμως θα εφαρμοζόταν με συνέπεια και πειθαρχία, δεν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες βάσεις για να κερδίσουν όλες οι περιοχές τις Ελλάδας και τους 12 μήνες επισκέπτες από κάθε σημείο της Γης. Χωρίς επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, στη διαμόρφωση τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις τάσεις των καταναλωτών, χωρίς οργάνωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης εξειδικευμένου προσωπικού, ο ελληνικός τουρισμός αφέθηκε στην μοίρα του. Κάθε χρονιά που περνούσε, αναρωτιόντουσαν γιατί οι άλλες μεσογειακές χώρες πάνε καλύτερα και κατορθώνουν να παίρνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της παγκόσμιας τουριστικής σκακιέρας. 

Το θέμα είναι ότι, παρόλο που η Ελλάδα προσφέρει τη δυνατότητα διακοπών και τους 12 μήνες του χρόνου, δεν καταφέρνει να τοποθετηθεί στην παγκόσμια αγορά σαν all-year τουριστικός προορισμός, λόγω ερασιτεχνικού σχεδιασμού και λάθος στησίματος των προϊόντων της. Η θεματοποίηση πρέπει να γίνει με διαφορετικό τρόπο - και κατά συνέπεια και ολόκληρη η στρατηγική προώθησης. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει γίνει σωστό στήσιμο, και βέβαια ένας αποτελεσματικός σχεδιασμός σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να διοχετευθούν τα προϊόντα στις αγορές, είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή. Επικοινωνιακά, κυριαρχεί πλήρης αδράνεια.

Στην ανικανότητα αυτή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι πελατειακές σχέσεις του εκάστοτε πολιτικού συστήματος που κυριαρχούσε ανά τετραετία και κυβέρνηση: Οι περιοχές που είχαν πρόσβαση σε πολιτικούς με επιρροή σε κονδύλια, διαμόρφωσαν κουτσά-στραβά ένα πιο εξωστρεφές επαγγελματικό λόμπι, πακέταραν κατά κάποιο τρόπο ένα τουριστικό προϊόν και αναδείχθηκαν κι από πλευράς αναγνωρισιμότητας σε τουριστικούς προορισμούς. Οι υπόλοιπες όμως περιοχές, που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι, παραμένουν άγνωστες, μιας και είτε δεν ήταν σε θέση να έχουν τις προσβάσεις ή, ακόμη και να διέθεταν κάποιες, δεν αξιοποίησαν με τον σωστό τρόπο τα κονδύλια που έλαβαν. 

Οι περισσότερες περιοχές αφέθηκαν στη μοίρα τους και προσπαθούν να γίνουν γνωστές, δυστυχώς με τον λάθος τρόπο».

Διαφωνεί κανείς;

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Διαβάστε όλη την ομιλία του Ανδρέα Στεφανή εδώ 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 13:30