Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 20:34

Εκπαίδευση τσιγγάνων γονιών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Εκπαίδευση τσιγγάνων γονιών στην Καλαμάτα

 

Νεαροί τσιγγάνοι ηλικίας από 15 έως 30 χρόνων παρακολουθούν τη σχολή γονέων του προγράμματος "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά", που υλοποιεί στην Καλαμάτα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το πρόγραμμα αυτό το διάστημα αναπτύσσει δύο νέες δράσεις, παράλληλα με τις τακτικές επισκέψεις σε καταυλισμούς τσιγγάνων και την προσπάθεια να παρακολουθούν το σχολείο τα παιδιά τους. Από τις 21 Φεβρουαρίου λειτουργεί στο 16ο Δημοτικό στην Αγ. Τριάδα Καλαμάτας σχολή γονέων για τσιγγάνους που θέλουν να μάθουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Ενώ την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε και ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές γυμνασίου. Η μια από τις δύο συντονίστριες του προγράμματος -που ξεκίνησε τη δράση του από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και στη Μεσσηνία-, Βίκυ Γεωργοπούλου (φωτό), μίλησε στην "Ε" γι' αυτές τις δύο νέες δράσεις. 

Ειδικά για τη σχολή γονέων είπε ότι ενώ στην αρχή πήγαν για να παρακολουθήσουν 4 άτομα, μέσα σε μια εβδομάδα έχουν γίνει 13 και το κυριότερο χωρίς να υπάρχει κάποιο χρηματικό κίνητρο. Μέσα στη σχολή θα μάθουν ανάγνωση και γραφή, όπως και αριθμητική - ενώ η δράση απευθύνεται σε Ρομά από 15 χρονών και πάνω, χωρίς να είναι απαραίτητα γονείς. "Είναι ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό γίνονται από δασκάλα μαθήματα γλώσσας και αριθμητικής. Εκτός από την Καλαμάτα περιμένουμε σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης να ξεκινήσει ανάλογο πρόγραμμα στη Μεσσήνη, καθώς και στη Θουρία", είπε η κ. Γεωργοπούλου. Εξήγησε επίσης ότι το βασικό για να λειτουργήσει η σχολή γονέων και σε άλλες περιοχές είναι "να βρεθεί ένας δάσκαλος για την επιμόρφωση των Ρομά". Τα μαθήματα γίνονται 3 φορές την εβδομάδα, πάντα απόγευμα και θα διαρκέσει όσο έχει συμμετοχή. Οι 13 συμμετέχοντες "είναι άτομα που δεν έχουν πάει σχολείο ή έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό και δείχνουν θέληση να μάθουν γράμματα", σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν Ρομά που πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν, δεν μπορούμε να βάζουμε σε όλους μια ταμπέλα και να λέμε ότι κανένας τους δεν έχει θέληση για γράμματα. Οσοι παρακολουθούν τη σχολή είναι άνθρωποι που εργάζονται και έχουν δίψα να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, ακόμη και να διαβάζουν εφημερίδα, όπως τους έδειξε η δασκάλα τους".

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 

Μια δεύτερη δράση παράλληλα με τις υπόλοιπες είναι και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών γυμνασίου από τα σχολεία όλης της Μεσσηνίας. "Αυτή η δράση ξεκίνησε την Παρασκευή και θα υλοποιηθεί από συνεργάτες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου", είπε η Β. Γεωργοπούλου. "Οι επιμορφώσεις γίνονται στο 9ο Δημοτικό Καλαμάτας, μεταξύ 4 και 8 το απόγευμα - ήδη έχουμε προωθήσει ένα mail σε όλα τα σχολεία με αντίστοιχη αίτηση και όποιος ενδιαφέρεται την συμπληρώνει για να συμμετάσχει", πρόσθεσε. Συνολικά θα γίνουν 6 συναντήσεις και τα μαθήματα του επιμορφωτικού προγράμματος θα διαρκέσουν μέχρι το Μάιο. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται με βιωματικό τρόπο, με παραδείγματα και προσομοιώσεις είπε η κ. Γεωργοπούλου. Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το πρόγραμμα είναι: Μαθησιακές δυσκολίες, Διαφοροποιημένη διδασκαλία, Κινηματογράφος και σχολείο, Θεατρικό παιχνίδι και γλωσσικός κώδικας, Διαχείριση συγκρούσεων, Σχολικός εκφοβισμός, Τεχνικές δραματοποιήσεις, ηχοποίησης κειμένου και οπτικού υλικού, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Εικόνα και γλώσσα, Υλικός πολιτισμός και σχολική πραγματικότητα, Εκπαιδευτικές διαδρομές - επαγγελματικές προοπτικές, Χορορυθμική, Επαγγελματική εξουθένωση, Μουσικοθεραπεία.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Κλείνοντας η Βίκυ Γεωργοπούλου και κάνοντας μια μικρή αναφορά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος είπε ότι οι επισκέψεις είναι τακτικές στους καταυλισμούς και γίνονται 1 φορά κάθε 10 μέρες. Σε αυτές γίνονται συναντήσεις με γονείς, ώστε να ενθαρρύνονται και να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Από την εμπειρία της μέχρι τώρα βλέπει ότι "σε κάποια σχολεία τα στέλνουν κανονικά - διαρροή στα νηπιαγωγεία ειδικά υπάρχει σε ένα της Μεσσήνης, όπου μετά τα Χριστούγεννα μια πήγαιναν μια δεν πήγαιναν τα παιδιά". Σημείωσε ωστόσο ότι "συγκριτικά με αυτούς που μένουν στους καταυλισμούς είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία". Οσο για το πόσο τους έχουν καλοδεχτεί οι τσιγγάνοι γονείς είπε ότι "επειδή πάμε με διαμεσολαβητές οι οποίοι είναι δικοί τους και γνωρίζουν τσιγγάνικα, μας αποδέχονται κανονικά, αλλιώς θα υπήρχε καχυποψία. Αλλά έτσι με τους Ρομά διαμεσολαβητές που έχουν κάποια παιδεία, τους προσεγγίζουμε πολύ πιο εύκολα και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουμε και τους ίδιους τους γονείς να έρθουν στο σχολείο". 


NEWSLETTER