Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 09:04

Ενήλικοι τσιγγάνοι μαθαίνουν γράμματα

Ενήλικοι τσιγγάνοι μαθαίνουν γράμματα

Εφτασαν τα 18 για να καθίσουν πρώτη φορά στα θρανία, ενώ κάποιοι άλλοι πέρασαν και τα 40 για να πιάσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους ή για  να συμπληρώσουν μια αίτηση χωρίς βοήθεια: Ο λόγος για τους 22 τσιγγάνους και τσιγγάνες που ξεκίνησαν μαθήματα στα τμήματα αλφαβητισμού της Σχολής Γονέων η οποία λειτουργεί γι' αυτούς στη Θουρία και την Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί στην Καλαμάτα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το νέο τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του την περασμένη Παρασκευή στη Θουρία - ενώ από τις 21 Φεβρουαρίου τμήμα αλφαβητισμού λειτουργεί και στο 16ο Δημοτικό στην Αγ. Τριάδα Καλαμάτας. Παράλληλα συνεχίζονται από τις συντονίστριες του προγράμματος, Βίκυ Γεωργοπούλου και Σοφία Κατσίποδα, οι τακτικές επισκέψεις σε καταυλισμούς τσιγγάνων και η προσπάθεια τα παιδιά τους να παρακολουθούν το σχολείο.

Η συντονίστρια του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κοινωνιολόγος Σοφία Κατσίποδα, μιλώντας για τον δικό της τομέα ευθύνης ανέφερε ότι με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο συνεργάζονται 16 δημοτικά σχολεία σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πλατύ, Αρφαρά, Θουρία, Σπερχογεία, Αρι, Βαλύρα, Μελιγαλά, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. Καθημερινή είναι η επικοινωνία της συντονίστριας με τους διευθυντές των δημοτικών αλλά και των 3 γυμνασίων όπου γίνονται δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος: το 1ο Μεσσήνης, το 5ο Καλαμάτας και το Γυμνάσιο Θουρίας.

Ενθαρρυντικό για την πορεία του προγράμματος στη Μεσσηνία, όπου υλοποιείται με την συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και των κατά τόπους δήμων, είναι ότι σε 5 από τα δημοτικά έχουν δημιουργηθεί ενισχυτικά τμήματα. Πρόκειται για το 2ο και το 3ο Δημοτικό Μεσσήνης, καθώς επίσης τα Δημοτικά Βαλύρας, Σπερχογείας και Ασπροχώματος. Τα μαθήματα τα κάνουν δάσκαλοι οι οποίοι πληρώνονται από το πρόγραμμα, βοηθώντας τα τσιγγανόπουλα να ξεπεράσουν τα κενά που έχουν στα σχολικά μαθήματα - και πρόκειται στην ουσία για φροντιστηριακό τμήμα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχει και ψυχολόγος που συνεργάζεται με το πρόγραμμα και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μαθητές.

 

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Μία σημαντική δράση είναι και οι Σχολές Γονέων, που μπορεί προς το παρόν να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως, αλλά ήδη στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τα δύο τμήματα αλφαβητισμού στην Αγία Τριάδα και στο Δημοτικό Θουρίας. «Εντάσσονται στις Σχολές Γονέων, και τα μαθήματα γίνονται από μια δασκάλα που συνεργάζεται με το πρόγραμμα. Είναι μια αρχή ειδικά για τους γονείς Ρομά ώστε να μάθουν να γράφουν, να διαβάζουν», ανέφερε η Σ. Κατσίποδα. Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει στόχος ώστε, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, να πάρουν όσοι παρακολουθούν μαθήματα το απολυτήριο δημοτικού και να συνεχίσουν και στο γυμνάσιο».

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος υπάρχει στενή συνεργασία με την Αρετή Κυπραίου, υπεύθυνη του προγράμματος για τις Σχολές Γονέων, αλλά και τη Γεωργία Γάλλου, υπεύθυνη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. «Μπαίνουν τα θεμέλια ώστε το πρόγραμμα να μην επικεντρώνεται μόνο στη διαρροή μαθητών από το σχολείο, αλλά να παρεμβαίνει και στους ενήλικους για να έχουμε μια σφαιρική αντιμετώπιση της επιμόρφωσης των τσιγγάνων», είπε η συντονίστρια.

Ειδικότερα για το τμήμα αλφαβητισμού στη Θουρία είπε ότι ξεκίνησαν να το παρακολουθούν 7 άτομα, που μπορεί να αυξηθούν, όπως έδειξε και η εμπειρία από την Καλαμάτα. Το παρακολουθούν κυρίως γυναίκες τσιγγάνες από 18 έως 45 ετών. Τα μαθήματα είναι διάρκειας 3 ωρών και γίνονται Τρίτη και Παρασκευή - ενώ στην Καλαμάτα Τρίτη και Πέμπτη. Μάλιστα στο 16ο Δημοτικό η πορεία των μαθητών είναι τόσο καλή που εκτός από γραφή και ανάγνωση σκέφτονται να προσθέσουν και μάθημα μουσικής. «Στη σκέψη όσων σχεδιάζουν αυτά τα προγράμματα είναι το τι θέλουν, τι έχουν ανάγκη αυτοί που παρακολουθούν το τμήμα αλφαβητισμού», τόνισε. Και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να εστιάσουμε και σε πρακτικά ζητήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων και τα ενδιαφέροντά τους, όπως για παράδειγμα το πώς να συμπληρώσουν μια αίτηση». Εκεί σημείωσε ότι οφείλεται και η επιτυχία του τμήματος στην Καλαμάτα, που έφτασε να έχει ήδη 15 άτομα - «ευελπιστούμε και στη Θουρία να έχει ανάλογη επιτυχία, κι όπως φαίνεται ανταποκρίνονται θετικά», είπε.

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι συναντήσεις του κύκλου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του νομού, στο 9ο Δημοτικό Καλαμάτας. Και σε αυτή τη δράση του προγράμματος η ανταπόκριση των νηπιαγωγών και δασκάλων ήταν μεγάλη καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 110.

Η επιμόρφωση αφορά τα εξής θέματα, με τους παρακάτω ομιλητές: Ε. Γκονέλα, σχολική σύμβουλος ΠΕ (γενικής και ειδικής αγωγής) ε.τ. και επιστημονική συνεργάτιδα του προγράμματος, «Μαθησιακές δυσκολίες: Γενικές και ειδικές (δυσλεξία). Συμπτώματα - Δείγματα - Δυσκολίες. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Μελέτη περίπτωσης». Ειρήνη Βλαστάρη, τ. σχολική σύμβουλος «Burnout: Η "νόσος" που προσβάλλει τους εκπαιδευτικούς». Βάλια Καλογρίδη, νηπιαγωγός - ειδική παιδαγωγός ΜSc-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, «Διαφορετικοί και ισότιμοι: Το θεατρικό παιχνίδι ως μέσο προσέγγισης του διαφορετικού και αποδοχής του άλλου».