Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 21:32

Επιτυχημένη εκδήλωση για τις υπεραιωνόβιες ελιές από το ΚΠΕ Καλαμάτας

Επιτυχημένη εκδήλωση για τις υπεραιωνόβιες ελιές από το ΚΠΕ Καλαμάτας

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έγινε η ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων προς την αειφόρο ανάπτυξη» το πρωί της Κυριακής, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας (στην οδό Θουκυδίδου 2) και σε ελαιώνες της Μεσσηνίας, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας στο πλαίσιο των δράσεών του ως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Ελιά».

 

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης και ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό στοχεύοντας στην επιστημονική κοινότητα, σε εκπαιδευτικούς, σε εκπροσώπους δήμων, οργανισμών, ιδρυμάτων, σε μέλη συλλόγων και φορέων, σε επιχειρηματίες τουριστικού τομέα, γεωργούς, καλλιεργητές, νέους και όσους ενδιαφέρονται για την προβολή του τόπου τους. 

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη τρόπων πολυεπίπεδης εκμετάλλευσης του ελαιώνα στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης, όχι μόνο στο πλαίσιο της αγροτικής παραγωγής, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη, τον πολιτισμό, την ιστορία κ.λπ. των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων. Επίσης, η δημιουργία περιβαλλοντικών μονοπατιών και υπαίθριων μουσείων προαναγγέλλοντας τη συνεργασία διαφορετικών και ετερόκλητων προσώπων και φορέων, βασικά στοιχεία για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τα πεδία καλύφθηκαν από το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας.

Πληροφορίες για τις καταγραφές των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας www.kpe-kalamatas.gr.

 

Τα έξοδα της ημερίδας καλύφθηκαν από την πράξη «Δράσεις διά βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία» μέσω του  επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι: Δημήτριος Τσαμπούκος οργανωτική υποστήριξη Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Γεώργιος Παναγόπουλος υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, Αναστάσιος Ζόμπολας αναπληρωτής υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, Γ. Αργυροηλιόπουλος μέλος της Π.Ο. ΚΠΕ Καλαμάτας.