Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 08:15

Η Τριφυλία πρωτοπόρος με 2,6 εκ. ευρώ στα αγροτικά Σχέδια Βελτίωσης (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Τη υψηλότερη απορροφητικότητα των Σχεδίων Βελτίωσης στον αγροτικό τομέα παρουσιάζει η περιοχή της Τριφυλίας από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μάλιστα στην περιοχή αντιστοιχεί το 65% της συνολικής χρηματοδότησης που έχει δοθεί στο σύνολο της Περιφέρειας, δηλαδή 2,6 εκ. ευρώ από τα συνολικά 4 εκ. που έχουν διατεθεί για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, σε θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής που εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης.

Οι δύο αιρετοί συνοδεύονταν από τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο ο οποίος τους ενημέρωσε λέγοντας: «Αυτό που προσπαθούμε είναι σε χρόνο ρεκόρ να έχουμε πληρώσει, να έχουμε κάνει την παραλαβή, και αυτό δίνει δυνατότητα στους επενδυτές. Από τα 4 εκ. ευρώ, μέχρι στιγμής, οικονομικής ενίσχυσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 2,6 εκ. ευρώ περίπου είναι στην περιοχή της Τριφυλίας, περίπου το 65 με 70% της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό το καταφέρνουμε γιατί έχουμε καλή ομάδα στην υπηρεσία και επιπλέον έχουμε πολύ καλούς παραγωγούς, και με τη συνεργασία, την κατανόηση, τη γρήγορη επικοινωνία, προσπαθούμε και -παρότι έχουμε τον κορονοϊό και είναι δύσκολα τα πράγματα- έχουμε πετύχει μια πολύ μεγάλη επιτυχία, την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου γιατί εδώ στην Τριφυλία τα πράγματα πηγαίνουν γρηγορότερα στα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής, εντάσσονται γρήγορα στα Σχέδια Βελτίωσης, πληρώνονται γρήγορα. Αυτό είναι πολύ θετικό, και το κυριότερο είναι ότι η υπηρεσία, η ΔΑΟΚ και ιδιαίτερα ο διευθυντής, ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι δίπλα στους παραγωγούς και όλη η υπηρεσία φυσικά. Αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα προς την Πολιτεία διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται. Όπως και τώρα με τις καταστροφές που είχαμε από τη χαλαζόπτωση και πολύ γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις όσον αφορά την αποζημίωση, αυτών που ο κανονισμός του ΕΛΓΑ περιλαμβάνει. Θέλω να συγχαρώ και την υπηρεσία ολόκληρη, τη ΔΑΟΚ, και τον κ. Παρασκευόπουλο, αλλά και τους παραγωγούς οι οποίοι μπαίνουν σε αυτό το ταξίδι, θα το έλεγα, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν οι ίδιοι το εισόδημά τους αλλά να βοηθάνε και την εθνική οικονομία. Εύχομαι αυτά τα καλά παραδείγματα, οι καλές αυτές πρακτικές, να βρουν ανταπόκριση και την υπόλοιπη Μεσσηνία αλλά και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο».

Από την πλευρά του ο κ. Τζινιέρης τόνισε: «Επειδή έχω δει όλη την Περιφέρεια, όλες τις ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, η διαφορά φαίνεται στο ποσοστό κάλυψης των Σχεδίων Βελτίωσης. Μια επαρχία της Π.Ε. Μεσσηνίας πήρε το 60% σχεδόν των επιδοτήσεων. Γιατί; Πώς το κατάφερε αυτό; Έκανε ουσιαστικά έργα. Δεν προσανατολίστηκε μόνο να αγοράσει τρακτέρ. Επιπλέον, έχω και τον τομέα των εγγείων βελτιώσεων. Είδα ότι στην περιοχή σας είναι έτοιμο το φράγμα και λόγω κορονοϊού δεν μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις για να δημοπρατηθεί και το αρδευτικό σύστημα. Είσαστε η μόνη περιοχή της Περιφέρειάς μας που έχει φράγμα. Άλλο ένα κατασκευάζεται στον Ασωπό στη Νεμέα και ένα υπό δημοπράτηση στη Λακωνία θα γίνει».

Μία από τις θερμοκηπιακές μονάδες που επισκέφθηκαν και έχει ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης ήταν αυτή του Γιάννη Σεκλού στην περιοχή της Τερψιθέας. Ενημέρωσε ότι με τον αδερφό του έχουν μια έκταση 50 στρεμμάτων θερμοκηπίων στα οποία καλλιεργούν όλο το χρόνο τομάτες και αγγούρια. Έχουν βάση την ελληνική αγορά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρώιμης παραγωγής γίνεται και εξαγωγή, που έχει αρκετά καλή δυναμική. Όσο για την τελευταία επένδυση που εντάχθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, αφορά 6 στρέμματα θερμοκηπίου και ο ίδιος υπογράμμισε την πολύ γρήγορη πληρωμή, μέσα στον ίδιο μήνα.