Κυριακή, 11 Μαϊος 2014 08:12

Επιμελητήριο Μεσσηνίας προς Τσαυτάρη: Αντικίνητρα στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων

Γράφτηκε από την

Αντικίνητρα για την ομαλή λειτουργία διακίνησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων καθιερώνει απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ζητεί την ανάκλησή της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, στη σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη -την οποία κοινοποιεί στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τους βουλευτές Μεσσηνίας, όπως και στους επιμελητηριακούς θεσμούς της χώρας- επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Με την υπ’ αρίθμ. 225/32352/ΦΕΚ 618/Β απόφασή σας καθιερώνονται αντικίνητρα για την ομαλή λειτουργία διακίνησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Η παραπάνω απόφαση θεσμοθετεί διαδικασίες τραπεζικών εγγυήσεων με μεροληπτικές διακρίσεις εις βάρος του υγιούς εμπορίου διότι: α) Υποχρεώνει τους εξαγωγείς, εμπόρους που διατηρούν ιδιόκτητα η μισθωμένα τυποποιητήρια και συσκευαστήρια σε έκδοση και κατάθεση εγγυητικής επιστολής σε αντίθεση με τον αρχικό νόμο 3955/20-04-2011, β) Απαλλάσσει από την υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, μεσίτες, αλλοδαπούς και άλλους εμπόρους, οι οποίοι αγοράζουν απευθείας από παραγωγούς ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Σύμφωνα με τον Δ. Μανιάτη, «έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και μη ισονομίας μεταξύ των εμπλεκομένων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στην αγορά και εμπορία αγροτικών προϊόντων» και ως εκ τούτου -συνεχίζει- η απόφαση πρέπει να ανακληθεί διότι «α) Επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των προς διακίνηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού παρακωλύει την ομαλή εμπορία των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων επιβαρύνοντας τις τελικές τιμές προϊόντος με ένα κόστος της τάξεως 10-15% όπου ο ανταγωνισμός δεν το έχει (καθιστά τα εξαγόμενα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά έναντι των διεθνών ανταγωνιστών). β) Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της χώρας μας, όπου είναι το 75-85 %, πολύ περισσότερο εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου πολύ πιθανόν αυτά είναι και τα μοναδικά κεφάλαια που διαθέτει η επιχείρηση λόγω και της αδυναμίας των τραπεζών για χρηματοδότηση. γ) Αφανίζει από τον εμπορικό χάρτη με βίαιο τρόπο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υφιστάμενων επιχειρήσεων, μικρών και μεσαίων, όπου λόγω της σημερινής οικονομικής δυστοκίας θα σταθεί αδύνατον να διαθέσουν τα κεφάλαια για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής».