Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 08:45

Ένταση, μηνύσεις και έκτακτη ανάγκη: Σε κλοιό σκουπιδιών παραμένει η Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Ένταση, μηνύσεις και έκτακτη ανάγκη: Σε κλοιό σκουπιδιών παραμένει η Τριφυλία

 

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται το ζήτημα των σκουπιδιών στην Τριφυλία, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι την περασμένη Παρασκευή.

Η Τριφυλία ζει πρωτοφανείς καταστάσεις, με δρόμους γεμάτους σκουπίδια -που πλέον μαζεύονται-, εντάσεις διαμαρτυρίες, κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μηνύσεις, αυτόφωρα, μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα να δείχνει ότι δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Τελικά αυτό που έχει γίνει είναι τα σκουπίδια να εξακολουθούν να πηγαίνουν στο Αλιμάκι που ακόμη καπνίζει, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και κατέθεσαν μηνύσεις. Ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία το Σάββατο για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας Αλέξανδρο Κουτρουμπή, ο οποίος με προφορική εντολή του αντεισαγγελέα Κυπαρισσίας αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο χθες κατατέθηκαν νέες μηνύσεις από τους κατοίκους, καθώς τα απορριμματοφόρα συνεχίζουν να πηγαίνουν στο Αλιμάκι. Ενας φαύλος κύκλος, μεταξύ παρανομίας και κοινωνικού συμφέροντος...

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή το βράδυ ήταν άκρως επεισοδιακή και από κάποιο σημείο και μετά -με ευθύνη και του προέδρου- έπαψε να είναι συνεδρίαση, αφού κυριάρχησε ένταση με απίστευτους χαρακτηρισμούς από την πλευρά του δημάρχου.

Μάλιστα η συνεδρίαση διεκόπη μετά από ένα επεισόδιο ανάμεσα στο δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη και σε κάτοικο των Ραχών. Οταν επέστρεψε ο δήμαρχος στην αίθουσα για να συνεχιστεί η συνεδρίαση, κρατώντας στα χέρια του κάποια χαρτιά, είπε ότι “το θέμα τελείωσε, ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα σκουπίδια θα πάνε στο Αλιμάκι, το λέει η Περιφέρεια” και ζήτησε μάλιστα από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει για αυτό. Δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Γιάννης Μερκούρης και ο Παναγιώτης Τσίγγανος ζήτησαν να διαβαστεί το έγγραφο της Περιφέρειας, να δουν τι λέει, με το δήμαρχο να απαντά στον κ. Μερκούρη να κάνει αίτηση για να πάρει το χαρτί. Ολα αυτά βέβαια όχι σε ήρεμο κλίμα, ενώ κάπου εκεί έληξε η συνεδρίαση, η οποία ουσιαστικά μετά την πρώτη της διακοπή επίσημα δεν είχε ξεκινήσει πάλι. Το μόνο που διάβασε ο δήμαρχος είναι ότι ο δήμος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση ο Γιώργος Λεβεντάκης είχε τονίσει ότι παρέλαβε μια βόμβα 35 χρόνων και είχε προτείνει ο κάθε τόπος να πάρει τα σκουπίδια του εστιάζοντας στις μεγάλες Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, μέχρι να τελειώσει το ζήτημα και να ξεκινήσει η διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ: “Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όποιος θέλει να προτείνει οτιδήποτε άλλο να το κάνει και να δούμε αν είναι εφικτό”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γιάννης Μερκούρης ρώτησε αν έχει ο δήμαρχος να προτείνει συγκεκριμένους χώρους, χωρίς να παίρνει απάντηση πάνω σε αυτό και να ξεκινά η πρώτη ένταση με αναδρομές στο παρελθόν και ποιος έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και ποιος όχι. Ο κ. Λεβεντάκης επέμεινε πως μέχρι να λυθεί το θέμα με την ΤΕΡΝΑ τα σκουπίδια πρέπει να πάνε στις 3 πόλεις.

Σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς τόνισε πως είναι σαν να ζητά λευκή επιταγή ο δήμαρχος χωρίς να λέει συγκεκριμένο χώρο και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό είναι συμβατό με το νόμο.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως αυτό που πρέπει να λυθεί τώρα είναι το άμεσο πρόβλημα της αποκομιδής και συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου. “Το Αλιμάκι έχει περιορισμένο χώρο και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του” σημείωσε.

Ο Παναγιώτης Τσίγγανος έκανε μια αναδρομή σε ό,τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για αυτό το θέμα και πρότεινε να απευθυνθεί ο δήμος στον ΦΟΔΣΑ που είναι και ο αρμόδιος φορέας, να μιλήσει με το υπουργείο και την Περιφέρεια, να χρηματοδοτηθεί ο δήμος και να γίνει η μεταφορά τους σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ. Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε ότι έχει κάνει επικοινωνίες, έχει εξαντλήσει τα πάντα και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πάρει ο κάθε τόπος τα σκουπίδια του.

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε πως μέχρι τώρα δεν έχει δει καμία σοβαρότητα και τόνισε πως για να κάνει πρόταση θέλει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. “Θέλουμε 1 ΧΑΔΑ ή 3; Τι έχει γίνει με την Περιφέρεια; Τι ενέργειες έγιναν με ΦΟΔΣΑ και με ποιους μιλήσαμε; Τι ενέργειες έχουν γίνει με διπλανούς δήμους;” ρώτησε, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά πως απευθύνθηκε σε όλες τις υπηρεσίες και δεν υπάρχει άμεση λύση.

Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως μια άμεση προσωρινή λύση είναι ο ρυπαίνων να υποστεί και τα σκουπίδια του. Από εκεί και πέρα πρότεινε τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής και να βρεθεί συγκεκριμένος χώρος ώστε να πηγαίνουν εκεί τα σκουπίδια τους.

Ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε πως η πρόταση του δημάρχου θα τους μπλέξει με παράνομες αποφάσεις. “Πρέπει να πάρει την ευθύνη η Περιφέρεια και η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το δήμο να πηγαίνει τα σκουπίδια σε αδειοδοτημένο ΧΑΔΑ. Από εκεί και πέρα υπάρχει η πάγια πρόταση της ΛΑΣΥ που έχει κατατεθεί για αυτό το θέμα” τόνισε.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Τσακανίκας τόνισε πως η Περιφέρεια πρέπει να υποδείξει χώρο και να τα πάει εκεί ο δήμος με κάθε κόστος, ακόμη και με αναπροσαρμογές στα τέλη.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς διαφώνησε με την πρόταση του δημάρχου και τόνισε πως “δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικοί χώροι, αλλά ένας, ανεξάρτητα πού θα είναι αυτός και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους” και συμπλήρωσε πως η Περιφέρεια πρέπει να κηρύξει το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε πως “αφού κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μπει μπροστά η Περιφέρεια, από εκεί και πέρα ο δήμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο”.

Ο Γιάννης Κατσούλας τόνισε πως ο χώρος που θα πάνε πρέπει να είναι ένας και να εξασφαλίσει νομιμοποίηση.

Ο Αγγελής Κοροβίλας τόνισε πως αντιλαμβάνεται την όλη επιβάρυνση των κατοίκων από το Αλιμάκι, ζήτησε όμως να κάνουν υπομονή για λίγους μήνες και ακόμη να απαλλαγούν από δημοτικά και τέλη ύδρευσης και να αποκατασταθεί πλήρως ο χώρος.

Από τους κατοίκους των Ραχών, ο Γιάννης Κατσαργύρης τόνισε πως στο Αλιμάκι δεν μπορεί να πάει ούτε ένα κιλό ακόμη: “Πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος, ένας χώρος που θα πάνε εκεί τα σκουπίδια”. Οταν επαίνεσε τους συμβούλους των Φιλιατρών που αντέδρασαν στην προσπάθεια να πάνε τα σκουπίδια παράνομα όπως είπε στον αποκατεστημένο χώρο των Φιλιατρών, εξόργισε το δήμαρχο που του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Κάπου εκεί διακόπηκε η συνεδρίαση και ο κ. Λεβεντάκης επέστρεψε με την απόφαση για την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έγιναν όσα αναφερθήκαμε στην αρχή, με τον δήμαρχο ουσιαστικά να αλλάζει την αρχική του πρόταση.

Το Σάββατο το πρωί τα απορριμματοφόρα του δήμου έπιασαν και πάλι δουλειά, αδειάζοντας τα σκουπίδια στο Αλιμάκι. Οι κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν την Αστυνομία και στη συνέχεια πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας και κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ετσι κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία κατά του αντιδημάρχου Καθαριότητας, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ λίγο αργότερα με προφορική εντολή του αντεισαγγελέα Κυπαρισσίας αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο τα απορριμματοφόρα συνέχισαν και χθες να μαζεύουν τα σκουπίδια και να τα αδειάζουν στο Αλιμάκι. Ετσι το μεσημέρι κάτοικοι της περιοχής -έχοντας καταγράψει 8 οχήματα που άδειασαν στο Αλιμάκι από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και χθες- υπέβαλαν νέα μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των σκουπιδιών, μέχρι χθες είχε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής -Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους- και συνεχιζόταν με εντατικούς ρυθμούς, καθώς τα σκουπίδια ήδη είχαν σχηματίσει βουνά έξω από τους κάδους και μύριζαν άσχημα.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER