Κυριακή, 07 Ιουλίου 2024 13:15

Για τις δημοτικές ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Δομές πρώιμης εκπαίδευσης και απογκετοποίηση των σχολείων

Για τις δημοτικές ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Δομές πρώιμης εκπαίδευσης και απογκετοποίηση των σχολείων

Του Αθανάσιου Τσιγαρίδη

Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Καλαμάτα_Μετά”

Δάσκαλος MEd Ειδική Αγωγή, MA Δημόσια-Εκπαιδευτική Διοίκηση

Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης και εκπαίδευσης είναι κοινά αποδεκτή και μάλιστα έχει τονιστεί επανειλημμένως από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς. Στην πόλη της Καλαμάτας οι δυσκολίες των γονέων εντοπίζονται κυρίως στην εξεύρεση δομών βρεφικής ηλικίας (6-18 μηνών), η έλλειψη των οποίων έχει ως συνέπεια τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις των ιδιωτικών σταθμών.

Στην περιφέρεια του Δήμου ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κάποια δομή, με αποτέλεσμα οι γονείς είτε να μην στέλνουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, στερώντας τους τα οφέλη της πρώιμης εκπαίδευσης και φροντίδας, είτε να αναλαμβάνουν ένα μεγάλο οικονομικό κόστος που αφορά τα έξοδα μεταφοράς στην Καλαμάτα ή σε γειτονικούς δήμους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τους εξυπηρετήσουν.
Τον Ιούλιο του 2020, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης που ελήφθη στη 13η/2020 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «για την αναγκαιότητα απευθείας μίσθωσης κατάλληλου ακινήτου, που θα στεγάσει βρεφονηπιακό – παιδικό σταθμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αρφαρών», ως εργαζόμενος του Δήμου στα ΚΔΑΠ και έχοντας κάποια γνώση για το πρόγραμμα που είναι κοινό με τους Βρεφονηπιακούς, είχα επισκεφτεί μαζί με τον τότε σύμβουλο του Δημάρχου κ. Κουτραφούρη το χωριό Αρφαρά για να εξετάσουμε συγκεκριμένα κτίρια. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ήταν σε ισχύ και πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω της ΕΕΤΑΑ για αυτό τον σκοπό. Παράλληλα εξετάζονταν και άλλες κτηριακές λύσεις με κλειστά δημοτικά σχολεία όπως του Πηδήματος. Ακριβώς 4 χρόνια μετά δεν υπάρχει καμία σχετική πρόοδος.

Επιπροσθέτως, η αύξηση των ενοικίων και η δυσκολία εύρεσης στέγης στην Καλαμάτα έχει οδηγήσει αρκετούς νέους σε αποκέντρωση και σε επιστροφή στα χωριά. Ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα το κάνουν όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες (ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία, συγκοινωνίες) ώστε να μην αναγκάζονται να ξοδεύουν τα χρήματα που θα έδιναν για ενοίκιο σε μετακινήσεις.

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης θα μπορούσε να διερευνήσει την πιθανότητα λειτουργία σχολικών μονάδων στα χωριά (νηπιαγωγείο Πλατέος, δημοτικό Αριοχωρίου, Αγίου Φλώρου, κ.α.) στο πλαίσιο της απογκετοποίησης, που ενώ από όλους επικροτείται στις συναντήσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, δεν πραγματοποιείται κάποια κίνηση ουσίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία άλλη πρόταση είναι να εξασφαλιστεί η μετακίνηση με λεωφορεία ώστε να διαμοιράζονται τα παιδιά ισόποσα στα σχολεία της Καλαμάτας.

Το παιδαγωγικό έργο δυσχεραίνεται όταν σε ένα σχολείο τα παιδιά συζητούν ζητήματα όπως ποιανού ο συγγενής έχει κάνει φυλακή, όταν «πιάνονται στα χέρια» συνεχώς και δεν έχουν στο σχολικό περιβάλλον διαφορετικές προσλαμβάνουσες από το οικογενειακό. Η συμπερίληψη και η αλλαγή νοοτροπίας δεν μπορεί να επιτευχθεί σε σχολεία «γκέτο». Αυτή η κατάσταση φέρνει αντίστροφα αποτελέσματα, με τους κατοίκους να παίρνουν τα παιδιά από τα σχολεία του χωριού τους.

Η απουσία πρώιμης εκπαίδευσης και κατάκτησης των απαραίτητων δεξιοτήτων, σε συνάρτηση με τις ειδικές καταστάσεις που επικρατούν σε αυτά τα σχολεία οξύνουν τα προβλήματα και καθιστούν το έργο των εκπαιδευτικών δυσχερές, αδυνατώντας να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τα παιδιά μας.