Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 08:29

18 ομάδες μαθητών συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Γράφτηκε από την
18 ομάδες μαθητών συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, θα γίνει η τελετή έναρξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου και σ' αυτό θα συμμετέχουν 18 ομάδες μαθητών και φοιτητών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Κίνα.

Μάλιστα χθες σχετική συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, η πρόεδρος της Φιλαρμονικής Μεσσήνης Λίνα Καμαρινοπούλου, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μουσικής Θάνος Πολυμενέας - Λιοντήρης, ο φιλόλογος Νίκος Φουσιάνης και ο μουσικός Γιώργος Μουνδρουλέας. Οπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική - βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Κατά τη διάρκειά του σχολεία από όλη την Ελλάδα προγραμματίζουν τις εκδρομές τους και επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του φεστιβάλ. Για την υλοποίηση των προγραμματιζόμενων δράσεων φέτος αλλά και του χρόνου, ο Δήμος Μεσσήνης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, με το ποσό των 263.500 ευρώ.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται και για τα δύο έτη σε περίπου 20.000 μαθητές, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είτε παρακολουθώντας τις θεατρικές παραστάσεις, είτε συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Πιο αναλυτικά οι χρηματοδοτούμενες δράσεις περιλαμβάνουν: α) ενέργειες οργάνωσης και υποστήριξης της διαμονής, σίτισης και μετακίνησης συμμετεχόντων και συντελεστών της πράξης, β) δαπάνες προώθησης, ανάδειξης και αξιολόγησης του φεστιβάλ αλλά και γ) δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός οράματος του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που θέλει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης να αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές περιβάλλον για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μεταδίδοντας μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έναν πυρήνα αξιών που χαρακτηρίζουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και το αρχαίο ελληνικό δράμα.


NEWSLETTER