Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 09:37

Παράδοση της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες | Θανάσης Πετράκος

Γράφτηκε από την
Παράδοση της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες | Θανάσης Πετράκος

Η νέα ρύθμιση-πλαίσιο της ΤτΕ με ΦΕΚ 1582 (16/06/2014 ) για τα "κόκκινα" δάνεια, που έφθασαν στα 84 δισ. ευρώ, είναι εφιάλτης για τα νοικοκυριά. Παρότι θα εξειδικευτεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η "φιλοσοφία" και η στόχευσή της. Ανοίγει το δρόμο για έξωση των δανειοληπτών από τα σπίτια τους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τελικά θα οδηγήσει να γίνουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια. 

 

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΤτΕ η νέα ρύθμιση-πλαίσιο δεν αποτελεί προσπάθεια ελάφρυνσης και ανακούφισης των δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, αλλά ένα σχέδιο διευκόλυνσης της άλωσης της ιδιωτικής περιουσίας ώστε αυτή να περάσει στις τράπεζες.

Διότι σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, τα νοικοκυριά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ωθούνται να μεταβιβάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους είτε στις τράπεζες είτε σε τρίτους, όπως ξένα fund, υπογράφοντας «σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης». Υπόσχεται ευχέρειες και διευκολύνσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι επιβολή διαρκούς ομηρίας χωρίς να υπάρχει διέξοδος. Επιπλέον οι δανειολήπτες είναι εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς των τραπεζών αφού οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα μεταπώλησης των δανείων σε κερδοσκοπικές εταιρείες και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια πρόκληση στους πολίτες που αυτή την στιγμή βιώνουν τις σκληρές συνέπειες των μνημονίων και είναι ένα δώρο στα ξένα fund που θα αγοράσουν πακέτα κόκκινων δάνειων. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να αγοράσουν τα ακίνητα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές αλλά στην συνέχεια να έχουν και εξασφαλισμένα έσοδα από τους πρώην ιδιοκτήτες οι οποίοι θα είναι ενοικιαστές του σπιτιού τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει ότι η ψήφιση του νόμου 4224/13, που έδινε παράταση μιας υποτιθέμενης προστασίας από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2014, ήταν το πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική κατάργηση κάθε προστασίας των δανειοληπτών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι από 1/1/2015 δεν θα υπάρχει έστω και αυτή η υποτυπώδης προστασία από τους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας και οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενταχθούν στα προγράμματα ρύθμισης που θεσμοθετούνται με αποφάσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ή να αντιμετωπίσουν τα προγράμματα κατάσχεσης, που θα συνεχιστούν πλέον χωρίς περιορισμούς.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η τρόικα, επειδή τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης των ελληνικών νοικοκυριών είναι υψηλά, έχουν ξεκινήσει μια επίθεση χωρίς προηγούμενο προκειμένου οι δανειστές της χώρας να υφαρπάξουν την περιουσία των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Για τον λόγο αυτό έχουν νομοθετήσει και μια σειρά από φορολογικά μέτρα που στόχο έχουν την καταλήστευση της ακίνητης περιουσίας των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών.

Οι νέες ρυθμίσεις της ΤτΕ μοιάζουν με συμβόλαια θανάτου, που υπογράφονται από την κυβέρνηση και οι τρόποι, που προτείνονται είναι μεθοδεύσεις για εξαναγκασμό σε παράδοση της ιδιωτικής περιουσίας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσφέρει βορά στα κερδοσκοπικά κεφάλαια την περιουσία των πιο αδύναμων πολιτών. 

Μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εγγυώνται την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών. Συγκεκριμένα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν:

1. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

2. Διαγραφή των χρεών, που δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν (οφειλές ανίατα ασθενών,  υπερηλίκων,  αναπήρων κλπ) και  όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

3. Μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων όσων δανειοληπτών το εισόδημά τους έχει ονομαστική μείωση από 1/1/2010, σε ποσοστό ίσο με την μείωση του εισοδήματος.

4. Μείωση των συνολικών δανειακών προς όλες τις τράπεζες του καθαρού ατομικού ή οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος ώστε οι μηνιαίες δόσεις προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30%. Το υπόλοιπο ποσό να διαγράφεται οριστικά.

5. Μείωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών, που σήμερα βρίσκονται σε τοκογλυφικά επίπεδα, των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων και των επιτοκίων υπερανάληψης.

6. Πάγωμα των διαδικασιών είσπραξης από την ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων.

7. Νομοθέτηση υποχρεωτικών κανόνων για τις τράπεζες προκειμένου οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από γραφειοκρατικές και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

8. Μη επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας.

9. Να συμπεριληφθούν στα προγράμματα ρύθμισης και στις απαγορεύσεις πλειστηριασμών τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και να ακυρωθεί η σύμβαση τιτλοποίησής τους.

10. Το πρόγραμμα ρύθμισης και το καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα πρέπει να επεκταθεί και σε δανειολήπτες εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες που έχουν στεγαστικά δάνεια ή οφειλές διασφαλισμένες με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, σε οφειλές προς άλλους φορείς όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ, κλπ, αλλά και στις αγροτικές ιδιοκτησίες των μικροκαλλιεργητών.

Μόνο με θέσπιση των παραπάνω μέτρων θα ανακουφιστούν οι δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν την αναλγησία των τραπεζών, που αν και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, αρνούνται να προσαρμόσουν τις αποπληρωμές των κόκκινων δανείων στις πραγματικές δυνατότητες των πελατών τους.

Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για τα "κόκκινα" δάνεια εντάσσεται στη συνολική πρότασή μας για τον τραπεζικό τομέα, αποτελώντας τον έναν από τους τρεις βασικούς και άμεσης προτεραιότητας άξονες, μαζί με τη δημόσια ιδιοκτησία και τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και την ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.

 

Καλούμε τους πολίτες να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό μέτωπο για την προστασία των σπιτιών των λαϊκών στρωμάτων. «Κανένα σπίτι στα χέρια των τραπεζών και των αρπακτικών κερδοσκοπικών fund».


NEWSLETTER