Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 20:04

Συνεννόηση τοπικών φορέων για έργα και επιδιώξεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει συνεχείς επαφές το τελευταίο διάστημα με κυβερνητικά στελέχη, για την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για έργα σχολικών κτηρίων και αθλητικών υποδομών και κυρίως για το αεροδρόμιο και το λιμάνι.

Σωστά κάνει, αφού χρήματα από το κράτος δεν υπάρχουν και από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περιορισμένα. Και με τις κινήσεις του αυτές φαίνεται να καλύπτει ένα κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση της Μεσσηνίας, αφού το αεροδρόμιο και το λιμάνι αφορούν όλο το νομό και την ανάπτυξή του και όχι μόνο.

Στη συνάντηση του Επιμελητηρίου με τους υπουργούς για τα σημαντικά έργα υποδομής, ο πρόεδρος του φορέα Βαγγέλης Ξυγκώρος σημείωσε: “Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι εξωστρεφής, να είναι ανοικτή σε χώρες και αγορές εκτός Ελλάδας, να καταστεί η νότια πύλη της χώρας μας προς τη Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των οδικών υποδομών, αλλά θα διασφαλισθεί εάν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συγκοινωνιακές υποδομές (οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, του λιμένα της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, ο περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας)”.

Σε όλα αυτά υπάρχουν ρεαλιστικά, εφικτά αιτήματα και άλλα που φαίνονται ως ουτοπικά, ως όνειρα που με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του τόπου μας δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Πώς μπορεί να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος προς Πάτρα και Αθήνα; Με τι κονδύλια και από ποιο πρόγραμμα θα υλοποιηθούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και κανονικοποίησης της γραμμής; Πώς θα λειτουργήσουν και τι χαρακτήρα θα έχουν τα λιμάνια Καλαμάτας και Κυπαρισσίας; Από πού θα βρεθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που απαιτούνται για την αναβάθμιση των δύο λιμανιών; Είναι λογικό να ζητάμε την αξιοποίηση και των δύο λιμανιών του νομού, σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει τη χειρότερη κρίση της;

Για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, για να υπάρξει συντονισμός αιτημάτων και διεκδικήσεων, για να γίνει ιεράρχηση και να τεθούν προτεραιότητες, αρχές και φορείς του τόπου, Δήμος Καλαμάτας (και οι άλλοι δήμοι), Επιμελητήριο και άλλοι παραγωγικοί φορείς οφείλουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν. Να συμφωνήσουν στα μεγάλα έργα και να προτάξουν εκείνα που είναι πιο ώριμα και μπορούν να δρομολογηθούν σύντομα. Οπως είναι τα αρδευτικά στο Φιλιατρινό φράγμα και ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 16:11