Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 13:03

Απαιτώ τα αυτονόητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Απαιτώ τα αυτονόητα

Κάθε δημότης να ''υιοθετήσει'' το φρεάτιο ομβρίων μπροστά στο σπίτι του και να το καθαρίσει από ό,τι το φράσσει την ώρα της νεροποντής. Αυτό πρότεινε ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς στην ΔΕΥΑΚ κατά τη διάρκειατης συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών.

 

 Καταρχάς και πριν σχολιάσω οτιδήποτε άλλο, ας υποθέσουμε ότι εγώ υιοθετώ το φρεάτιο έξω από το σπίτι μου και ότι ξεσπάει νεροποντή την ώρα που ως εργαζόμενος δημοσιογράφος είμαι σε συνέντευξη Τύπου που δίνει ο κ. Ριζάς. Τι θα πρέπει να κάνω εκείνη τη στιγμή; Να αφήσω τη συνέντευξη Τύπου στη μέση και να τρέξω στο υιοθετημένο φρεάτιο ή να συνεχίσω τη δουλειά μου και ας πλημμυρίσει η γειτονιά μου; Οφείλω να ομολογήσω ότι θα ήθελα να πάω στο φρεάτιο αλλά δεν ξέρω πώς θα το πάρει ο διευθυντής της εφημερίδας όταν θα επιστρέψω στη δουλειά και του πω ότι δεν έχω ρεπορτάζ γιατί καθάριζα… φρεάτια. Επίσης δεν  ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι εργοδότες και οι πελάτες των καταστημάτων όταν θα δουν τους υπαλλήλους να παρατούν τα πόστα τους και να τρέχουν στα φρεάτια.

 

Πριν τρελαθούμε λοιπόν τελείως οφείλουμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Συγκεκριμένα οφείλουμε να θυμηθούμε ότι οι δημότες έχουν υπογράψει με το δήμο ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο. Σύμφωνα με αυτό το συμβόλαιο ο δήμος προσφέρει υπηρεσίες και οι πολίτες πληρώνουν τέλη. Ετσι λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας όπως και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι του κόσμου έχουν αναλάβει να προσφέρουν στους δημότες μεταξύ άλλων υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ψυχαγωγίας κ.λπ. Για να απολαύσουν αυτές τις υπηρεσίες οι δημότες πληρώνουν πανάκριβα τέλη. Αν λοιπόν ο δήμος δεν μπορεί ή δεν θέλει να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να απαλλάξει τους δημότες από τα αντίστοιχα τέλη και να σταματήσει να ψάχνει για… εθελοντές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να κρατήσει καθαρά τα φρεάτια, θα πρέπει να απαλλάξει τους δημότες από τα τέλη αποχέτευσης. Σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζω κανέναν που θέλει να πληρώνει άλλους για δουλειές που κάνει ο ίδιος. Αν γνωρίζουν τέτοιους εργοδότες στο Δήμο Καλαμάτας να μου τους συστήσουν για να πάω εκεί να εργαστώ. Διαφορετικά θα συνεχίσω να εργάζομαι στην "Ελευθερία" και δεν θα έχω χρόνο για να καθαρίζω φρεάτια. Γι' αυτό απαιτώ από το δήμο να μου παρέχει όλες τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνω πανάκριβα τέλη. Δεν ζητάω πολλά. Τα αυτονόητα απαιτώ. 

Θανάσης Λαγός

 

lathanasis@yahoo.gr

 


NEWSLETTER