Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 13:57

Να αποβάλουμε ρατσιστικές και απάνθρωπες συμπεριφορές

Γράφτηκε από τον

Να αποβάλουμε ρατσιστικές και απάνθρωπες συμπεριφορές

Μεγάλη ένταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, όπου εκατοντάδες Πακιστανοί εργάτες έχουν εξεγερθεί διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας, τις οποίες ζουν καθημερινά. Κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες, για άσκηση βίας ακόμα και από αστυνομικούς, με σκοπό να μην πληρωθούν τελικά για τις εργασίες που προσφέρουν, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπεται ούτε να καθίσουν σε καφετέριες της περιοχής, ούτε καν να κάνουν μπάνιο στην παραλία. 

 

Καταγγελίες ιδιαιτέρως σοβαρές, οι οποίες χρήζουν διερεύνησης και λήψης μέτρων πριν έρθουν τα χειρότερα. Ποια είναι τα χειρότερα; Το να αρχίσει ένα μπαράζ βίας ανάμεσα στους ντόπιους και τους εργάτες, το οποίο δεν θα έχει εύκολα επιστροφή. Είναι γνωστό φυσικά πως τα εξαγριωμένα πλήθη λειτουργώντας υπό την ψυχολογία του όχλου είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Προβληματισμός φυσικά πρέπει να υπάρξει όχι μόνο στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα, αλλά σε όλους μας, καθώς ανάλογες συμπεριφορές κρύβουν πολλοί μέσα τους δυστυχώς, ακόμα και αν δεν έχουν ως τώρα εκδηλωθεί.

Τα περιστατικά αυτά φυσικά δεν έχουν μόνο τη διάσταση του ρατσισμού, αλλά και αυτή της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας, την οποία καθημερινά βιώνουν ακόμα και πολλοί Ελληνες σε αυτή τη χώρα. Οταν βεβαίως συνδυάζεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση με ρατσιστικές συμπεριφορές η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου. 

Η συζήτηση περί της συμβολής των αλλοδαπών στην αγροτική οικονομία της χώρας έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και δεν ωφελεί να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε πάντως σαν Ελληνες είναι οι τοπικές κοινωνίες να αποβάλουν όλες αυτές τις ρατσιστικές και απάνθρωπες νοοτροπίες. Να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά μας προβλήματα ως χώρα και μακάρι κάποτε να φθάσουμε στο σημείο να μην χρειαζόμαστε “εισαγωγή” εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες, δείγμα της αλλαγής νοοτροπίας μας και της εκτίμησης που θα έχουμε τότε προς την αγροτική παραγωγή. 

Υ.Γ.: Φυσικά τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν μπορούν να στιγματίσουν ως ρατσιστές όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Αρκούν όμως από λίγους για να δυναμιτίσουν την κατάσταση.