Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 22:36

Η έλλειψη κανόνων πληγώνει τον πολιτισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αντιπαράθεση για την πρωτοτυπία ή μη του «Μνημείου Φωτός» αναδεικνύει παθογένεια στη λειτουργία των δομών πολιτισμού στο Δήμο Καλαμάτας. Το πρόβλημα διαδικασιών και τήρησης κανόνων διαφάνειας είναι διαχρονικό ζήτημα και δεν αφορούν μόνο την παρούσα δημοτική αρχή και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον παρόντα χρόνο. Δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε αν το «Μνημείο Φωτός» είναι πρωτότυπο ή δεν είναι, αλλά γνωρίζουμε ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν από την αρχή είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και όχι αυτή της απευθείας ανάθεσης. Αν δηλαδή είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή ειδικών η οποία θα έκανε πρόσκληση, θα ζητούσε ιδέες από όποιον καλλιτέχνη ενδιαφερόταν και θα κατέληγε στην επιλογή της καλύτερης πρότασης. Η ίδια επιτροπή θα αποφάσιζε και ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο μνημείο, γιατί πιστεύουμε ότι ένα μνημείο αυτού του μεγέθους και της σημασίας δεν μπορεί να στηθεί οπουδήποτε και ο καλλιτέχνης θα πρέπει να γνωρίζει από πριν και το χώρο τοποθέτησής του για να μπορεί να το εντάξει στον περιβάλλοντα χώρο.
Η επιτροπή αυτή θα είχε την ευθύνη της επιλογής αλλά και της διερεύνησης της όποιας καταγγελίας και θα ενημέρωνε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία. Τώρα ο καθένας λέει δικαίως τα δικά του, με επιχείρημα ότι τα πάντα αποφασίστηκαν μεταξύ ενός κλειστού κύκλου ανθρώπων χωρίς ευρύτερη ενημέρωση. Και αυτό είναι κυρίως πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού. Είναι κρίσιμο να τηρούνται διαδικασίες ενημέρωσης και διαφάνειας ειδικά στους τομείς του πολιτισμού, όπου η αυθεντία και η υποκειμενική προσέγγιση είναι εξ αντικειμένου ισχυρές.
Τα παράπονα για αποκλεισμούς αλλά και οι σκόπιμες συκοφαντικές προσεγγίσεις δεν βρίσκουν χώρο όταν υπάρχει ξεκάθαρη διαδικασία από την αρχή. Οι κανόνες είναι αυτοί που προστατεύουν και αναδεικνύουν τελικά το μέγεθος κάθε επιλογής. Είναι πολύ πιθανό το έργο που τελικά θα επιλεγόταν μέσα από τη διαδικασία της πρόσκλησης να ήταν το ίδιο. Ο καλλιτέχνης είναι αναγνωρισμένος και με σπουδαίο έργο, ενώ η τοπική του δράση τού δίνει το πλεονέκτημα να πιάνει καλύτερα το σφυγμό της πόλης και άρα να μπορεί να αποδώσει καλύτερο αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν επιλέχτηκε ο δρόμος των δύσκολων αλλά αναγκαίων διαδικασιών, με αποτέλεσμα μια ωραία προσπάθεια να μπλεχτεί στα γρανάζια της καχυποψίας και της μικρότητας και αυτό είναι σε βάρος του έργου αλλά και της πόλης.

panagopg@gmail.com