Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 22:00

Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι μαθητές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι μαθητές

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ταλαιπωρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω των προβλημάτων στην πλατφόρμα μέσω της οποίας κληρώνονται θέματα για τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα σύμφωνα με το υπουργείο δέχεται επίθεση από χάκερ, με αποτέλεσμα να βγαίνει εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντληθούν θέματα από την τράπεζα θεμάτων και να διεξαχθούν οι εξετάσεις στα λύκεια.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών διαχρονικά αντιδρούσαν στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων υποστηρίζοντας ότι με το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο «μετακυλύει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς σοβαρές αμέλειες στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών» ζητώντας «να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και η ελληνική «PISA». Η τράπεζα θεμάτων προϋποθέτει, δηλαδή, την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης με ομοιόμορφο τρόπο γιατί δεν ξέρει ο εκπαιδευτικός τι θέμα θα κληρωθεί.

Το υπουργείο μέσα από την τράπεζα θεμάτων πιέζει για την ολοκλήρωση της ύλης που προβλέπεται και δημιουργεί προϋποθέσεις για εξέταση -μελλοντικά- των μαθητών του λυκείου σε κοινά θέματα, περίπου όπως οι πανελλαδικές. Διαδικασία που θεωρείται απαραίτητη, αν θέλουμε να περάσουμε σε «εθνικό απολυτήριο», προκειμένου να μην κρέμεται το μέλλον κάθε παιδιού από μία και μοναδική εξέταση στις πανελλαδικές.

Το υπουργείο αποφάσισε να εφαρμόσει την πολιτική του για την τράπεζα θεμάτων. Όφειλε όμως να έχει λάβει μέτρα, ώστε να μην «πέφτει» η πλατφόρμα από κακόβουλη επίθεση. Όποιος θεωρούσε ότι μια τέτοια πλατφόρμα δεν θα δεχόταν επίθεση, είτε για πλάκα είτε από σκοπιμότητα, αγνοεί προφανώς τα βασικά. Στον χώρο της εκπαίδευσης οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι μαθητές. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και οι «λογικές» ερμηνείες. Η αναβολή εφαρμογής ενός μέτρου και ο επανασχεδιασμός του μερικές φορές είναι προτιμότερος από τη τυφλή σύγκρουση στις πλάτες των μαθητών, που δεν φταίνε σε τίποτα να ξεροσταλιάζουν στα προαύλια των σχολείων περιμένοντας την πλατφόρμα να… σηκωθεί.


NEWSLETTER