Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 22:14

Να σοβαρευτούμε για να μην βουλιάξουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να σοβαρευτούμε για να μην βουλιάξουμε

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς στο άρθρο του την Κυριακή με τίτλο «Ή θα σοβαρευτούμε ή θα βουλιάξουμε» σχολιάζει την αδυναμία κράτους και αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε έναν καινούργιο «πόλεμο» και αν δεν το πάρουμε χαμπάρι, η ίδια η επιβίωση της χώρας θα είναι αμφίβολη. Ή θα σοβαρευτούμε ή θα βουλιάξουμε». Και καταλήγει: «Τον εγωισμό μας πρέπει όλοι μας να τον βάλουμε στην άκρη. Και εμείς οι ψηφοφόροι. Να καταλάβουμε πόσο αυτοκτονικές, ηλίθιες, είναι συχνά οι επιλογές μας. Που ψηφίζουμε για βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους ανθρώπους που είναι τέλειοι στα πανηγύρια, στα βαφτίσια μας και στις σέλφι, αλλά ανίκανοι και εξαφανισμένοι όταν γίνεται η στραβή. Δικό μας είναι το λάθος…».
Χρόνια τώρα, από αυτή τη στήλη επισημαίνουμε ότι χρειάζεται να σταματήσουμε να επιλέγουμε πολιτικά πρόσωπα που διακρίνονται για τις άψογες δημόσιες σχέσεις τους. Η δουλειά του βουλευτή, του περιφερειάρχη και του δημάρχου δεν είναι να γυρνά σε μνημόσυνα, κηδείες, γάμους, βαφτίσια και πανηγύρια. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που γνωρίζουν και όχι να τους γνωρίζουμε. Όταν ένας πολιτικός τρέχει όλη μέρα σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σφίγγει χέρια, δεν έχει δύναμη και χρόνο να ασχοληθεί με την άσκηση των πραγματικών του καθηκόντων. Να σχεδιάσει, να παρακολουθήσει και να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή.
Το καθημερινό νταραβέρι οδηγεί επιπρόσθετα σε πλήθος μικροεξυπηρετήσεων, που όσο και αν φαίνονται αθώες δημιουργούν εξαρτήσεις και διαφθορά. Ας μην έχει κανένας ψευδαισθήσεις, τα χιλιάδες πιράνχας έχουν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με αυτά των μεγαλοκαρχαριών. Και επειδή συνήθως έχουμε και καρχαρίες και πιράνχας, φτάνουμε στην εκτεταμένη διαφθορά, που οδηγεί στο απόλυτο ξεχαρβάλωμα που ζούμε.
Σε μερικές ημέρες θα έχουμε εκλογές. Ο καθένας οφείλει να μιλήσει έντιμα στον εαυτό του και να αποφασίσει με το χέρι στην καρδιά. Θα επιλέξει τον εκλεκτό του κόμματος, παρότι ξέρει ότι δεν μπορεί; Θα ψηφίσει αυτόν που του υπόσχεται εξυπηρέτηση ή θα επιλέξει αυτόν που φαίνεται να έχει τα περισσότερα προσόντα να κάνει επαρκώς τη δουλειά; Αν το κράτος, η Περιφέρεια και ο δήμος ήταν το σπίτι του ποιον θα επέλεγε; Αν πάμε με αυτό το εσωτερικό δίλημμα στις κάλπες, μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε. Χρειάζεται να σοβαρευτούμε για να μην βουλιάξουμε. Να πάψουμε, δηλαδή, να επιλέγουμε πολιτικούς για τα πανηγύρια!

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER