Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 20:32

Αμέτοχοι και αδιάφοροι περιμένουν τους άλλους

Γράφτηκε από τον

Αμέτοχοι και αδιάφοροι περιμένουν τους άλλους

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Όπως αναμενόταν, «έσκασε» το πρόβλημα της σύνδεσης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη στον κόμβο Ζαφείρη. Από την πρώτη στιγμή που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χάραξη, είχε επισημανθεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά όλες οι αντιρρήσεις αγνοήθηκαν. Η απόφαση για αλλαγή χάραξης φαίνεται πως ήταν το βασικό μέλημα, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Φτάσαμε έτσι τώρα να αναζητείται λύση «τετραγωνισμού του κύκλου». Ο δρόμος για να περάσει από το συγκεκριμένο σημείο θα στοιχίσει τεράστια ποσά σε απαλλοτριώσεις, εκτός και αν επιλεγεί να γίνουν «εκπτώσεις» ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα βγάλει το «μαγείρεμα», αλλά φοβούμαστε ότι… τράβα ο ένας από δω, σπρώξε ο άλλος από κει, δρόμος δεν θα γίνει!
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τοπικοί παράγοντες που γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα, σιωπούν. Δεν βγαίνουν μπροστά να προτείνουν λύση, η οποία θα εξασφαλίζει τη σύνδεση του δρόμου με την Καλαμάτα. Κρύβονται για να μην αναλάβουν ευθύνη, ενώ είναι βέβαιο ότι στο παρασκήνιο λένε σε κάθε αίτημα «ναι» για να ικανοποιούν τους ψηφοφόρους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να σέρνεται η λήψη της όποιας απόφασης και να μεταβιβάζεται η ευθύνη σε μελετητές της εταιρείας και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο δρόμος δεν μπορεί να συνδέεται με την Καλαμάτα στο Αεροδρόμιο, ούτε γίνεται να περνά όπως και σήμερα μέσα από το Ασπρόχωμα. Είναι ευθύνη ειδικά της δημοτικής αρχής να βγει μπροστά και να διεκδικήσει καθαρή λύση για την πόλη.
Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Μεσσηνίας βρίσκονται σε στασιμότητα. Πέρασαν έξι χρόνια από όταν δημοπρατήθηκε το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και ακόμα δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα σε σχέση με την πορεία του δρόμου. Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί. Ένα έργο που υποτίθεται ότι θα κατασκευαζόταν σύντομα και που θα στοιχίσει ένα τεράστιο ποσό στον Έλληνα φορολογούμενο, παραμένει βαλτωμένο. Κανένας δεν πιέζει και δεν πιέζεται, όλοι συμβιβασμένοι και αδιάφοροι περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Μοναδικό μέλημα να μην «μπλέξουν» σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την εταιρεία, τους παρόδιους. Αυτοί δεν είναι για ευθύνες, αλλά για τον χαιρετισμό! Έτσι, δυστυχώς, πορευόμαστε αναμένοντας το μοιραίο.
panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 20:54