Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 11:01

Η ήττα Αναστασόπουλου το τέλος μιας εποχής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η ήττα Αναστασόπουλου το τέλος μιας εποχής

Η δικαστική απόφαση για το δήμο Μεσσήνης αποτελεί την αρχή του τέλους για το πολιτικό προσωπικό που μετανάστευσε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Τοπική. Το πολιτικό προσωπικό που συγκροτούσε την πλειοψηφία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πάνω από μια 10ετία, μεταφέρθηκε σταδιακά στους δήμους. Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος είδε έγκαιρα τις εξελίξεις και έπιασε πρώτος στασίδι, πραγματοποιώντας μια δύσκολη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2006. Η μεγάλη όμως «φυγή» έγινε το 2010, όταν αρκετοί προέβλεψαν ότι δεν μπορεί ο Δράκος να χτυπήσει,  σε επίπεδο περιφέρειας, τον Τατούλη.

 

 

Το δρόμο του Νίκα ακολούθησαν με επιτυχία ο Αναστασόπουλος και ο Καφαντάρης, ενώ και άλλοι προσπάθησαν να «χωθούν» σε δήμους αλλά δεν τα κατάφεραν για διάφορους λόγους. Μετά την ήττα Δράκου, από την παλιά ηγετική ομάδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε μείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο η τριάδα δημάρχων (Νίκας, Αναστασόπουλος, Καφαντάρης). Με την δικαστική απόφαση, μένουν πλέον μόνο οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Πύλου, για να μας θυμίζουν την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

 

Η περίπτωση Αναστασόπουλου είναι βέβαια ειδική περίπτωση αλλά η πλέον χαρακτηριστική μιας ιδιοκτησιακής αντίληψης για τα αυτοδιοικητικά πράγματα στο νομό. Η κομματική κυριαρχία της ΝΔ στο χώρο τής έδινε τη δυνατότητα να «διορίζει» δημάρχους ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με μια περιοχή. Η ήττα του Δήμαρχου Μεσσήνης στις τελευταίες εκλογές, που επικυρώθηκε προχθές με δικαστική απόφαση, οφείλεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Η τοπική κοινωνία της Μεσσήνης, με καθυστέρηση και σε ένα πολιτικό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, «τιμώρησε» τον υποψήφιο δήμαρχο που της φορέθηκε καπέλο ως ειδικός τεχνογνώστης της αυτοδιοίκησης. Η διαφορά των ψήφων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής είναι τόσο κραυγαλέα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο  αμφισβήτησης για το μέγεθος της αποδοκιμασίας στο πρόσωπο του δημάρχου.

 

Η ειδικότητα και η τεχνογνωσία στα θέματα αυτοδιοίκησης που φέρνει ως παρακαταθήκη το πολιτικό προσωπικό που έρχεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει κοινά χαρακτηριστικά.  Κυριαρχούν η διαρκής παρουσία σε κάθε εκδήλωση, συλλογική ή ατομική, η διατήρηση ισορροπιών με υποσχέσεις και η εκπόνηση μελετών. Πολλές μελέτες και πολύ επικοινωνία για σημαντικά και ασήμαντα θέματα. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε έργο αλλά να φαίνεται ότι νοιαζόμαστε, ενώ το μικρό έργο να παρουσιάζεται ως κοσμογονία. Αυτή είναι η βασική συνταγή και αυτή κατά βάση ακολουθείται. Ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει πάει βέβαια ένα βήμα παραπέρα τη συγκεκριμένη συνταγή, την έχει τελειοποιήσει σε βαθμό που μπορεί πλέον να επικοινωνεί και το απόλυτο τίποτα.

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Νίκας έχει αποδειχτεί πολύ καλύτερος από τους υπόλοιπους, γιατί εκτός από επικοινωνιακός  είναι σαφώς περισσότερο αποτελεσματικός αλλά και πολιτικά πιο ευέλικτος. Ο Νίκας έχει έγκαιρα αποστασιοποιηθεί από τους παλιούς συναδέλφους του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Τατούλη. Οι άλλοι δύο προσπαθούσαν να έχουν καλές σχέσεις με το σύστημα της Τρίπολης, προσδοκώντας έργα και στήριξη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας έμεινε έτσι μόνος του στην κόντρα για τα σκουπίδια και στην ΠΕΔ. Οι εξελίξεις όμως όλα δείχνουν ότι θα τον διακαιώσουν, γιατί η Καλαμάτα έχει αυτή τη στιγμή λύση για τα σκουπίδια, ενώ οι άλλοι δύο δήμοι ψάχνονται και θα συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμα να αναζητούν λύσεις.

 

Οι τρείς δήμαρχοι προέρχονται από την ίδια αυτοδιοικητική σχολή. Παρά τις όποιες επιμέρους προσωπικές διαφοροποιήσεις, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα προβλήματα έχει κοινά χαρακτηριστικά. Η μη επανεκλογή του Αναστασόπουλου στέλνει μήνυμα πως ο συγκεκριμένος τρόπο άσκησης της εξουσίας έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Το μήνυμα αφορά τους άλλους δύο και περισσότερο το δήμαρχο Πύλου ο οποίος έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τον Αναστασόπουλο.  Οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι αρκετά μακριά  και υπάρχει χρόνος για να εγκαταλειφθεί η επικοινωνία και να δοθεί έμφαση στην πολιτική ουσία. Διαφορετικά, το δρόμο που άνοιξε ο Αναστασόπουλος θα τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Οι κυριαρχίες υπάρχουν για να καταρρίπτονται.

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER