Κυριακή, 14 Μαϊος 2017 19:56

Τοπικοί άρχοντες με μπάρμπα στην κυβέρνηση 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο θεσμικό χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, δεν έχει πρόθεση να αλλάξει το χρηματοδοτικό πλαίσιο των δήμων και των περιφερειών.

Ετσι οι “καλοί” δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα συνεχίσουν να κάνουν έργα και δημόσιες σχέσεις με τα χρήματα που εισπράττουν οι “κακοί” υπουργοί Οικονομικών και οι “κακούργοι” γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Εννοείται ότι “καλύτεροι” δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναδεικνύονται όσοι έχουν μπάρμπα στην… κυβέρνηση για να τους πάρει από το χεράκι και να τους πάει στον υπουργό που μοιράζει τα χρήματα. Οποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν έχει μπάρμπα στην κυβέρνηση απλώς ζητιανεύει για να πάρει τα ψίχουλα που περισσεύουν από τα… ανίψια. 

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, καθώς πιστεύει ότι αρκεί η απλή αναλογική για να λυθούν τα προβλήματα των δήμων και των περιφερειών. Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην αυτοδιοίκηση αν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν πάνε με το δικό τους σακούλι στο μύλο. Στην αντίθετη περίπτωση όσοι έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν χρήματα που εισέπραξαν, θα συνεχίσουν τις σπατάλες χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ετσι κι αλλιώς ακόμα και η αύξηση των δημοτικών τελών τους λογαριασμούς… του  ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνει και για αυτό οι πολίτες βρίζουν τους παρόχους και όχι τους δημάρχους. 

Αν όμως θέλουμε να αποκτήσουμε μια σοβαρή αυτοδιοίκηση, θα πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια θεσπίζοντας δικούς τους φόρους και τέλη. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει την αρμοδιότητα είσπραξης φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, που γνωρίζουν καλύτερα τόσο τις τοπικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογούμενων όσο και τις τιμές των ακινήτων που επικρατούν στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα επιλέγουν τους τοπικούς άρχοντες που διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά των ΟΤΑ και όχι όποιον έχει περισσότερους μπαρμπάδες. Παράλληλα οι τοπικοί άρχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ουσιαστική οικονομική πολιτική προσελκύοντας επενδύσεις και… δημότες με μείωση των φόρων και των τελών ή με παροχές υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και υψηλά τέλη.  

Μέχρι τότε, είτε με απλή αναλογική είτε με ενισχυμένη οι πολίτες θα εκλέγουν τοπικούς άρχοντες με μπάρμπα στην κυβέρνηση. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Μαϊος 2017 09:25