Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 19:57

Πότε θα έρθουν 1.000.000 Κινέζοι;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Στα δημοσιοσχετίστικα συνέδρια, που τις περισσότερες φορές οι διοργανωτές είναι και οι μοναδικοί ομιλητές, μεταξύ άλλων κοινοτοπιών ακούγεται ολοένα και συχνότερα ότι η οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας θα βασιστεί στους πυλώνες του τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ούτε το είδος των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα παραχθούν και φυσικά ούτε γίνεται αναφορά για το επιθυμητό μέγεθος των επιχειρήσεων που θέλουμε στο νομό. 

Ετσι λοιπόν πολλοί θα μιλήσουν για ανάγκη αύξησης των επισκεπτών στη Μεσσηνία, αλλά ελάχιστοι θα αναφερθούν στο εισόδημα των τουριστών που θέλουμε να έρθουν στο νομό. Προφανώς όπως στο υπουργείο Τουρισμού έτσι και στη Μεσσηνία οι περισσότεροι ταυτίζουν λανθασμένα την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών με την αύξηση των εσόδων. Δυστυχώς όμως οι επιχειρήσεις θα εισπράξουν λιγότερα αν έρθουν 500.000 τουρίστες και ξοδέψουν 300 ευρώ ο καθένας (έσοδα 150 εκ.) αντί να έρθουν 200.000 και να ξοδέψουν 1.000 ευρώ ο καθένας (έσοδα 200 εκ.). Αρα λοιπόν ο στόχος δεν πρέπει να είναι η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών αλλά των εσόδων και πολύ φοβάμαι ότι η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος δεν γίνεται με περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις. 

Ενα δεύτερο θέμα ταμπού για τους ομιλητές - διοργανωτές των συνεδρίων είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις κυρίαρχες απόψεις που ακούγονταν στα συνέδρια των περασμένων δεκαετιών, μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας να επιβιώσουν στην άκρως ανταγωνιστική αγορά του τουριστικού κλάδου. Οι σύνεδροι διαψεύστηκαν για ακόμα μια φορά από την πραγματική οικονομία, αφού οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις που επικεντρώθηκαν στη μείωση του κόστους και όχι στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τελικώς το μόνο που κατάφεραν ήταν να περιοριστούν στην all inclusive αγορά των χαμηλών εισοδημάτων και προσδοκιών. Αντιθέτως τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές επιχειρήσεις που στόχευσαν στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας φαίνεται ότι κερδίζουν το στοίχημα της ανάπτυξης ειδικά αν βρουν τρόπους για να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μεγάλων επιχειρήσεων είναι αναγκαία για την τουριστική ανάπτυξη καθώς οι μικρές δεν μπορούν να αναλάβουν μόνες τα μεγάλα έξοδα προβολής του προορισμού. Από την άλλη πλευρά, μόνο η λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων μπορεί διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστική αγορά που είναι αναγκαία τόσο για τη βελτίωση των υπηρεσιών όσο και για τη διάχυση του εισοδήματος στην τοπική κοινωνία. 

Παράλληλα η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πώληση και καθιέρωση των ντόπιων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην τοπική αγορά, αφού μόνο τα υψηλά εισοδήματα μπορούν να τα αγοράσουν. Αντιθέτως οι πελάτες των all inclusive ξενοδοχείων “βολεύονται” και με βιομηχανικά κατώτερα προϊόντα, η εισαγωγή των οποίων είναι αναγκαία για να καλυφθούν οι ανάγκες του μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Εννοείται ότι όπως και στον τριτογενή τομέα έτσι και στον πρωτογενή οι ομιλητές των συνεδρίων δεν έχουν πάρει μυρωδιά τις ευκαιρίες που υπάρχουν για παράδειγμα στον κτηνοτροφικό τομέα ή σε θερμοκηπευτικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται από σχετικά μικρούς παραγωγούς. Για αυτό και προσπαθούν να φέρουν ένα εκατομμύριο Κινέζους στη Μεσσηνία και να πουλήσουν λάδι στην Ρωσία, αντί να στοχεύσουν στην προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος που θα καταναλώνουν τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 13:04