Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 22:19

Τρένο χωρίς ατμομηχανή στις ράγες της χρεοκοπίας 

Γράφτηκε από τον

Τρένο χωρίς ατμομηχανή στις ράγες της χρεοκοπίας 

 

Τη δεκαετία του 1980 όταν οι περισσότεροι Ελληνες εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι το κράτος και η αυτοδιοίκηση μπορούν να υποκαταστήσουν τον ιδιωτικό τομέα στην παραγωγική διαδικασία, πολλοί δήμοι και νομαρχίες ίδρυσαν αναπτυξιακές εταιρείες με στόχο όχι μόνο να διορίσουν ημέτερους αλλά και για να συμβάλουν στην πολυπόθητη οικονομική μεγέθυνση.

Αν και μέχρι σήμερα κανένας επίσημος φορέας δεν έχει κάνει απολογισμό εκείνης της προσπάθειας, είναι σίγουρο ότι κάτι θα είχαμε πληροφορηθεί αν οι αναπτυξιακές αυτοδιοικητικές επιχειρήσεις είχαν πετύχει έστω σε ένα ποσοστό τους στόχους για τους οποίους είχαν ιδρυθεί. Eτσι οι περισσότερες από αυτές είτε σταμάτησαν τη λειτουργία τους άδοξα (γλιτώνοντας βεβαίως πολλά χρήματα από τους φορολογούμενους) είτε συνεχίζουν να λειτουργούν με σκοπό άλλοτε να απασχολούν επιδοτούμενους ανέργους και άλλοτε να σπαταλούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. 

Ενώ όμως οι αναπτυξιακές αυτοδιοικητικές επιχειρήσεις απέτυχαν πλήρως, παραμένει ολοζώντανη η άποψη που θέλει τους δήμους και τις περιφέρειες να επιχειρούν όχι μόνο εκεί που δεν δραστηριοποιείται για οικονομικούς λόγους ο ιδιωτικός τομέας, αλλά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Εννοείται βεβαίως ότι ακόμα και σήμερα πολλοί τοπικοί άρχοντες πιστεύουν ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της οικονομίας. Στην πραγματικότητα, ενώ δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τα σκουπίδια, θέλουν να παραστήσουν και τους επιχειρηματίες με τα λεφτά των φορολογουμένων. 

Αυτοδιοικητικές επιχειρήσεις ονειρεύονται και όσοι πριν δύο χρόνια περίμεναν να χορέψουν οι αγορές στο ρυθμό του νταουλιού και σήμερα δεν ξέρουν αν πρέπει να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό για προδοσία ή να περιμένουν λίγο ακόμα μπας και αλλάξει ο μουσικός σκοπός της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα όχι μόνο οι πολίτες αλλά και πολλοί επαγγελματικοί φορείς που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τις παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές, εξακολουθούν να ζητούν από τις αυτοδιοικητικές αρχές να αναλάβουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Γι' αυτό όπως φαίνεται και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πολλοί δεν θα ψηφίσουν μόνο για τοπικούς άρχοντες αλλά και για… οδηγούς της οικονομικής ατμομηχανής των περιφερειών και των δήμων. 

Ανεξάρτητα όμως από τις ψευδαισθήσεις των αρχόντων και των πολιτών, το ποτάμι της οικονομίας δεν γυρίζει πίσω και οι τοπικοί άρχοντες που θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές, δεν πρόκειται να βρουν χρήματα για να επενδύσουν. Αντιθέτως όλα δείχνουν ότι θα σφίξει ακόμα περισσότερο η κάνουλα της κρατικής επιχορήγησης και για αυτό τόσο οι δήμοι όσο και οι περιφέρειες θα πρέπει να αναζητήσουν πόρους για να διατηρήσουν τουλάχιστον τις κοινωνικές δομές τους. Βεβαίως αν η ελληνική κοινωνία δεν έτρεφε ακόμα ψευδαισθήσεις αυτήν την περίοδο θα συζητούσαμε για το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ. Ουσιαστικά θα συζητούσαμε ποιες κοινωνικές υπηρεσίες και από ποιους πόρους θα τις προσφέρουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Δυστυχώς όμως βλέπουμε τα τρένα της ανάπτυξης να περνούν γιατί οι τοπικοί άρχοντες παριστάνουν τις… ατμομηχανές.  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 22:27