Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 12:36

Στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Κάθε χρόνο στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για την πυρασφάλεια, καταγράφονται οι συνήθεις ελλείψεις προσωπικού, μηχανημάτων και κυρίως χρημάτων.

Ετσι, αν επαναληφθούν τα "ολοκαυτώματα" του 1998 και του 2007, αιρετοί και γραφειοκράτες θα μπορούν να ισχυριστούν ότι είχαν επισημάνει τις αδυναμίες αλλά δεν εισακούστηκαν από τους ανωτέρους τους. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, να συζητάμε για προστασία των δασών από την πυρκαγιά όταν "έχουν δοθεί 40.000 ευρώ στο Δασαρχείο Καλαμάτας και 16.000 στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας". Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία είναι δασικά τουλάχιστον 1.470.026 στρέμματα. Πώς θα προστατευτούν όλες αυτές οι εκτάσεις; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Δεν θα προστατευτούν - και γι’ αυτό στις συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ καταγράφονται οι ελλείψεις ώστε να μην αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες όσοι τύχει να διαχειριστούν μεγάλες πυρκαγιές όπως το 1998 και το 2007.

Ελπίζω όμως, αν μη τι άλλο, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνουν όταν πνέουν άνεμοι 10- 12 μποφόρ και ταυτόχρονα επικρατούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Οταν λοιπόν επικρατούν αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες, στόχος πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής - και όχι το κυνήγι της φωτιάς σε λόγγους και ραχούλες. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές η Πυροσβεστική, αντί να εκκενώσει τους οικισμούς, τρέχει πίσω από τις φωτιές επειδή το ζήτησε κάποιος βουλευτής, δήμαρχος ή αντιδήμαρχος... Υπενθυμίζοντας ότι για το έγκλημα στο Μάτι έχουν ζητηθεί από τις ανακριτικές αρχές τόσο οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτου όσο και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες αξιωματικών της Πυροσβεστικής, εύχομαι να μην υποβληθούν ξανά παρόμοια "αιτήματα" την ώρα που μαίνεται η φωτιά και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ταυτόχρονα εύχομαι πολλοί συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδύνατον να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα έξω από κάθε σπίτι και ένα αεροπλάνο πάνω από κάθε αμπελοχώραφο. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει κι ένα σαφές σχέδιο εκκένωσης των απειλούμενων οικισμών θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα της προστασίας των ανθρώπινων ζωών.

Ετσι κι αλλιώς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δάση καίγονται ακόμα και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ρωσία, που προφανώς δεν έχουν έλλειμμα προσωπικού, μηχανημάτων και χρημάτων. Εννοείται πάντως ότι και σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πρόθυμοι να πιστέψουν θεωρίες συνωμοσίας για... κατασκόπους οικοπεδοφάγους και αντικαθεστωτικούς που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμάς μας ενδιαφέρουν οι ζωές – και ένα σαφές σχέδιο για τη σωτηρία τους οφείλει να είναι το πρώτο μέλημα όλων των αρμόδιων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021 11:59

NEWSLETTER