Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 12:24

Γιατί ο Νίκας "επενδύει" στην πράσινη ενέργεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Γιατί ο Νίκας "επενδύει" στην πράσινη ενέργεια

Η οικονομική πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου την επόμενη εικοσαετία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των χρημάτων που θα διατεθούν για την απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης και από την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Αν στον παραπάνω χάρτη προστεθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά και νότια της Μεσσηνίας, γίνεται κατανοητό ότι η ενέργεια δεν θα καθορίσει μόνο την οικονομική πορεία της Πελοποννήσου αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Περιφέρεια. Τις παραπάνω διαπιστώσεις εκτός από την κεντρική κυβέρνηση φαίνεται να τις έχουν αντιληφθεί πλήρως μόνο ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο πρώην Πέτρος Τατούλης. Αντιθέτως οι υπόλοιποι τοπικοί άρχοντες και βουλευτές συνεχίζουν να ασχολούνται με ήσσονος σημασίας θέματα καταθέτοντας ψηφοθηρικές ερωτήσεις.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να σημειώσουμε ότι η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της Πελοποννήσου ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά με την ένταξη του EastMed στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Συνεχίστηκε (ευτυχώς) από την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με την προώθηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο Δυτικά της Κρήτης (όπως είναι επισήμως γνωστό) που θα αποδίδει το 5% των εσόδων του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 20% επιπλέον για έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα. Κλείνουμε την παρένθεση υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε επενδύσει εκτός των άλλων επικοινωνιακά σε αυτά τα μελλοντικά έσοδα, αλλά το μήνυμα δεν έφτασε στην εκλογική βάση, αφού είναι γνωστό ότι οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται μόνο για ζεστό χρήμα, εδώ και τώρα.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης έχει "επενδύσει" πολλά και ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ελπίζοντας ότι θα διαχειριστεί ένα σημαντικό ποσοστό από τα συνολικά 6,2 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για την απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη. Αν ο κ. Νίκας καταφέρει να "αποσπάσει" έργα αξίας 2 δισ. ευρώ, αφενός θα φέρει στην Πελοπόννησο τα περισσότερα χρήματα που έχουν έρθει και αφετέρου θα έχει διασφαλίσει μια τεράστια "πολιτική προίκα" για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Αν τα έργα συνοδευτούν και με θεσμικά μέτρα, όπως η δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης στο Δήμο Μεγαλόπολης, τότε ο νυν περιφερειάρχης θα έχει βάλει τα θεμέλια για μια ακόμα τετραετία στην Τρίπολη πριν κλείσει την πολιτική του καριέρα.

Και παραδόξως ο μόνος που δείχνει να αντιλαμβάνεται την πορεία των εξελίξεων είναι ο μεγάλος πολιτικός του αντίπαλος Πέτρος Τατούλης.

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός 

 

 

 


NEWSLETTER