Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 12:29

Η φαντασιακή θεώρηση της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οποιος άκουγε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο τους συμβούλους του Πέτρου Τατούλη να εκθειάζουν το έργο τους στην Αρκαδία, και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να εκθειάζει το δικό του στο Δήμο Καλαμάτας, θα νόμιζε ότι η Πελοπόννησος είναι παράδεισος.

Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τον κ. Νίκα να μιλάει για την Αρκαδία που άφησε ο προκάτοχός του, και τους υπαινιγμούς των συμβούλων του κ. Τατούλη για την Καλαμάτα, εύκολα θα συμπέραινε ότι η Πελοπόννησος πνέει τα λοίσθια.

Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα της Πελοποννήσου χωρίς τα επικοινωνιακά φίλτρα των πολιτικών; Η απάντηση υπάρχει στα στοιχεία της Εurostat, σύμφωνα με τα οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πελοποννήσου αντιστοιχεί στο 57% του μέσου ευρωπαϊκού.

Με απλά λόγια: Η Πελοπόννησος είναι μια φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης, και η οικονομική πραγματικότητα δεν αλλάζει ούτε με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ούτε με συνέχιση της πολιτικής που κρατά δέσμια την οικονομία.

Σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες, τα προβλήματα της δημογραφικής συρρίκνωσης και του brain drain αλληλοτροφοδοτούνται, με συνέπεια να φεύγουν από την Πελοπόννησο τα πιο "δημιουργικά μυαλά" και να μένουν τελικώς μόνο όσοι ψηφίζουν πολιτικούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπόσχονται ότι… δεν θα αλλάξουν τίποτα. Και πραγματικά, τηρούν την υπόσχεσή τους: Δεν αλλάζουν τίποτα, και γι’ αυτό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πελοποννήσου αντιστοιχεί στο 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Εννοείται ότι και οι ψηφοφόροι είναι συνεπείς. Ψηφίζουν σταθερά όσους πολιτικούς υπόσχονται να συντηρήσουν το κράτος - πατερούλη που μένει όρθιο με δανεικά από το μέλλον.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός