Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 16:21

Εγκλημα και τιμωρία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" για την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών της καταστροφής στο Μάτι, ανεξάρτητα από πρόσωπα και κόμματα, αναδεικνύει αναμφισβήτητα αφενός τη σκοτεινή πλευρά της εξουσίας και αφετέρου την αδυναμία της Ελληνικής Δικαιοσύνης να ρίξει φως γρήγορα και πειστικά, σε καταστάσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δύο χρόνια μετά το θάνατο 102 ανθρώπων στο Μάτι, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, με συνέπεια να "καταδικάζονται" καθημερινώς άνθρωποι που ενδεχομένως είναι αθώοι, και να κυκλοφορούν ελεύθεροι κάποιοι από αυτούς που έχουν ευθύνες για το έγκλημα.

Η Δικαιοσύνη κινείται ακόμα με τους ίδιους αργούς ρυθμούς που ερεύνησε τον θάνατο 84 ανθρώπων στις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007. Δυστυχώς τότε δεν ερευνήθηκαν ούτε οι συνομιλίες στους ασυρμάτους, ούτε τα κινητά των αιρετών, για να μάθουν οι πολίτες ποιοι τηλεφωνούσαν και έστελναν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην εκλογική τους πελατεία. Δεν θα μάθουν επίσης ποτέ οι πολίτες για τους διοικητές που έτρεχαν με μια μάνικα στο χέρι, αφήνοντας το έργο του συντονισμού σε άπειρες τηλεφωνήτριες που είχαν μείνει μακριά από τις κάμερες στους πυροσβεστικούς σταθμούς.

Σε κάθε περίπτωση, το ατιμώρητο έγκλημα στην Πελοπόννησο και οι ευθύνες όσων το συγκάλυψαν με αντάλλαγμα πυροδάνεια, τριχίλιαρα και κονδύλια από το ταμείο Μολυβάτη για κοινότητες που δεν επλήγησαν από τη φωτιά, θα ακολουθεί για πάντα την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως το έγκλημα στο Μάτι ακολουθεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για να εξιλεωθούν και τα δυο κόμματα, θα πρέπει όχι μόνο να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεμπόδιστα, αλλά να της παρέχουν και το θεσμικό πλαίσιο που θα επιταχύνει το έργο της.

lathnasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρωτοπορία ή αντιγραφή Ποιος προωθεί "κυνικά κτήνη" »