Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 11:31

Προφάσεις για νέους φόρους

Γράφτηκε από τον

Προφάσεις για νέους φόρους

Είναι γνωστή η φράση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν: «Οικονομική πολιτική σημαίνει: Αν κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το».

Και η ελληνική κυβέρνηση είδε ότι ο τουρισμός κινείται και τον φορολόγησε. Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν παντού στον κόσμο οι κυβερνήσεις, για να πείσουν τους πολίτες πως οι νέοι φόροι επιβάλλονται για το καλό της κοινωνίας, που το γνωρίζει μόνο το κράτος και κανένας άλλος κοινωνικός εταίρος. Στην πραγματικότητα όμως οι κυβερνήσεις έχουν πάντα ανάγκη από περισσότερα χρήματα και το μόνο που χρειάζονται είναι μια πρόφαση για να επιβάλουν νέους φόρους. Οι νέοι φόροι λοιπόν στον ελληνικό τουρισμό επιβλήθηκαν με πρόσχημα τη ρύθμιση της αγοράς κατοικίας που δήθεν απορρυθμίστηκε από την Airbnb.

Θα ρυθμιστεί η αγορά κατοικίας επειδή αυξήθηκε το τέλος σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξενοδοχεία; Θα μειωθούν τα ενοίκια επειδή «τα εισοδήματα 3 ή περισσοτέρων ακινήτων από την Airbnb θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου;». Η απάντηση είναι προφανής. Δεν θα αλλάξει τίποτα στην αγορά κατοικίας, αφού έτσι και αλλιώς στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές είναι συμφέρουσα η διαχείρισή τους από εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε ότι για τους ιδιώτες η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κλιμακωτή και ότι για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 15%, από 12.001 έως 35.000 είναι 35% και για εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 45%. Η Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΜΙΚΕ) έχει φορολογικό συντελεστή 22% επί του κέρδους (δηλαδή έσοδα μείον έξοδα) και φόρο μερισμάτων 5%. Από εκεί και πέρα, διαφορετικά θα αποφασίσει ο ιδιοκτήτης στην Καλαμάτα, όπου το μέσο ετήσιο έσοδο ακινήτου στην πλατφόρμα της Airbnb είναι 17.900 ευρώ, και διαφορετικά ο ιδιοκτήτης στην Κρήτη, όπου το μέσο ετήσιο έσοδο ανέρχεται στα 48.300 ευρώ.

Προφανώς ο Κρητικός ιδιοκτήτης τριών ακινήτων διαχειρίζεται ήδη μέσω εταιρείας τις βραχυχρόνιες μισθώσεις γιατί δεν έχει καμία όρεξη να πληρώνει φόρους στο κράτος με συντελεστή 45%, ενώ μπορεί να πληρώνει φόρους με συντελεστή 22%. Αντιθέτως ο μέσος Καλαματιανός με τρία ακίνητα στην Airbnb ακόμα σκέφτεται αν πρέπει να μεταβιβάσει δύο ακίνητα στα δύο παιδιά του ή αν πρέπει να περιμένει την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία για να έχει μέσο έσοδο όσο και ο Κρητικός, προκειμένου να ιδρύσει ΜΙΚΕ για τη διαχείρισή του.

Ασφαλής απάντηση στο δίλημμα του μέσου Καλαματιανού προφανώς δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα θα μπει και αυτός στον πειρασμό όπως και ο Κρητικός να μπει στην… παράλληλη αγορά για να μην έχει συνέταιρο το κράτος. Και τα ενοίκια των κατοικιών; Τα ενοίκια θα συνεχίσουν να αυξάνουν όσο δεν αλλάζουν η γραφειοκρατία και η χωροταξική πολιτική που εμποδίζουν την ένταξη νέων οικοπέδων στα σχέδια πόλης. Η Airbnb είναι απλώς το πρόσχημα για επιβολή νέων φόρων και τελών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός