Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 15:58

Οι απολογίες για την φονική σαΐτα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Οι απολογίες για την φονική σαΐτα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας

Με τις απολογίες των 9 εκ των 10 κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε χθες η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, με τους 7 κατηγορούμενους σαϊτολόγους και 3 αυτοδιοικητικούς, για τη φονική σαΐτα που αφαίρεσε τη ζωή του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο του 2019, ανήμερα το Πάσχα.

Ένας εκ των σαϊτομάχων εκπροσωπήθηκε από τη συνήγορό του.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν χθες ήταν και ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη θεσμοθέτησης των λαϊκών εθίμων όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός, είπε, είναι ένας τρόπος ώστε οι επίσημοι θεσμοί της Πολιτείας, όπως είναι η Αστυνομία, να παίρνουν μέτρα για την αποφυγή οδυνηρών καταστάσεων.

ΟΙ ΣΑΪΤΟΜΑΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ

Ο πρώτος από τους κατηγορούμενους που απολογήθηκε χθες ήταν ο καπετάνιος του 3ου κατά σειρά μπουλουκιού που έριχνε σαΐτες όταν μία σκότωσε τον Κώστα Θεοδωρακάκη. Ο καπετάνιος, ο οποίος κατηγορείται ότι από το φλεγόμενο σακούλι του έφυγε η φονική σαΐτα, αρνήθηκε πως αυτό συνέβη. Υποστήριξε ότι μία σαΐτα που πιθανόν είχε μείνει ανενεργή στο έδαφος από τα μπουλούκια που έριχναν νωρίτερα, ανεφλέγη και ισχυρίστηκε πως αυτή η σαΐτα φεύγοντας από το έδαφος έβαλε φωτιά στο σακούλι του και εν συνεχεία σκότωσε τον εικονολήπτη. Κι όταν αυτός πέταξε στο έδαφος και πάτησε το σακούλι για να σβήσει τη φωτιά, η σαΐτα είχε ήδη σκοτώσει τον Κώστα. Οι άλλοι σαϊτομάχοι οι οποίοι κατέθεσαν, είπαν πως δεν είδαν πώς έγιναν όλα γιατί είχε καπνό, αλλά από τα βίντεο συμπέραναν ότι η φονική σαΐτα έφυγε από το έδαφος, υποστηρίζοντας την εκδοχή του καπετάνιου τους. Σε ό,τι αφορά τη γόμωση των σαϊτών, υποστήριξαν ότι γινόταν με απόθεμα μπαρούτης από προηγούμενα χρόνια, με την οποία είχε προμηθεύσει ο Δήμος Καλαμάτας τα μπουλούκια, ενώ πέρα από πετρέλαιο, στάχτη και μπαρούτη δεν έμπαινε άλλο συστατικό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτομάχων ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του και πως είχαν ζητήσει την τοποθέτηση ψηλότερου πλέγματος, αν και ποτέ δεν σκέφτονταν το… κακό.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

Ο τότε δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης υποστήριξε στην απολογία του ότι η “Φάρις” διοργάνωνε τον σαϊτοπόλεμο, ενώ αυτός βρισκόταν εκεί ως παρουσιαστής της εκδήλωσης. Ο Δήμος Καλαμάτας, είπε, προέβη σε διοικητικές ενέργειες, ενώ υπεύθυνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας ήταν η “Φάρις”, καθώς είχε την ευθύνη του οργανωτικού μέρους του σαϊτοπόλεμου. Σε ερώτηση για το ποιος είχε την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων, απάντησε ο δήμος και η Δημοτική Αστυνομία.

Ο τότε πρόεδρος της “Φάρις” Γιάννης Δούζης υποστήριξε πάντως πως η επιχείρηση στην οποία προΐστατο, ήταν σύμφωνα και με το καταστατικό της, υπεύθυνη για το καλλιτεχνικό μέρος του δρώμενου. Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, η ανάθεση από το δήμο αφορούσε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία φαίνονται στην τεχνική έκθεση και δεν αφορούσαν στη λήψη μέτρων ασφαλείας. Κάτι που υποστήριξε πως θα ήταν ανέφικτο, γιατί χρειαζόταν να γίνει μελέτη και η “Φάρις” δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία ούτε το κατάλληλο προσωπικό.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Μαρτίου, οπότε αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέα και οι αγορεύσεις των συνηγόρων, καθώς και η απόφαση του δικαστηρίου.

Ν.Κ.


NEWSLETTER