Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 08:27

Σκληρό βέτο της Τρίπολης σε προτάσεις της Καλαμάτας για το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με αντιπρύτανη του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

 

 

Τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις για την ίδρυση νέων τμημάτων στα πλαίσια της συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο αποκαλύπτει με έμμεσο τρόπο, απαντώντας σε σχετικό άρθρο του Θανάση Λαγού, ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου Ευστράτιος Γεωργόπουλος.

Οπως σημειώνει ο αντιπρύτανης και μέλος της Επιτροπής Γαβρόγλου, οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου έθεσαν βέτο στην ίδρυση τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής στην Καλαμάτα αλλά και στο ζήτημα της έδρας του ιδρύματος, αποκαλύπτοντας ότι δόθηκε μάχη για το πού θα γίνει τι και πού θα είναι η έδρα. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλευρά της Καλαμάτας υποχώρησε, προκειμένου να μην ναυαγήσει η όλη προσπάθεια. 

Αναλυτικά η επιστολή του Ευστράτιου Γεωργόπουλου έχει ως εξής: “Αναφορικά με το άρθρο του κ. Λαγού στην εφημερίδα “Ελευθερία” για την «Επιτροπή Γαβρόγλου», για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

1. Η επιτροπή, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζω, δεν λειτούργησε με συντεχνιακούς όρους προτείνοντας τμήματα για να βολευτούν ημέτεροι. Η προσπάθεια, τουλάχιστον από τη μεριά μας, ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού τριτοβάθμιου ιδρύματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ταυτόχρονη αξιοποίηση στον έπακρον των υπαρχουσών υποδομών (κτήρια, εργαστήρια, κ.λπ.).

2. Για το λόγο αυτό έγινε από τη μεριά μας ισχυρή προσπάθεια, πέραν όλων των άλλων, και για την ίδρυση ενός τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής στην Καλαμάτα, έχοντας ως στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργαστηριακών υποδομών που ήδη υπάρχουν στο ΤΕΙ, αλλά και τη διασύνδεση του προτεινόμενου τμήματος με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε η πρότασή μας ήταν και για ένα Τμήμα Χημικών Μηχανικών ή για ένα Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με έδρα την Καλαμάτα. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή βρήκε απέναντί της τη σθεναρή αντίσταση των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έθεσαν το θέμα της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα την Τρίπολη, καθώς και όλων των τμημάτων αυτής αποκλειστικά στην Τρίπολη ως «σκληρή» κόκκινη γραμμή (του στυλ «ή αυτό ή τελειώνει εδώ η συζήτηση»). Προκειμένου να μην καταρρεύσει η προσπάθεια υποχωρήσαμε.

3. Αναφορικά με τα επικριτικά σας σχόλια για τις τουριστικές σπουδές και επειδή τουλάχιστον προσωπικά είναι κάτι το οποίο με απασχόλησε πολύ ως μέλος της επιτροπής αλλά και γενικότερα και πέρα από αυτό, θεωρώ -και αυτή είναι μία γενικότερη προσωπική μου θέση- ότι στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών τους οι φοιτητές είναι καλύτερο να μην σπουδάζουν πολύ εξειδικευμένα και στενά αντικείμενα. Ετσι πιστεύω ότι κάλλιστα το αντικείμενο της Διοίκησης Τουρισμού μπορεί να υπηρετηθεί σε προπτυχιακό επίπεδο από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, όπως πρόκειται να μετεξελιχθεί στο πλαίσιο του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ περαιτέρω εξειδίκευση σε αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός καλού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Επιπλέον το γενικότερο αντικείμενο του Τουρισμού θα μπορέσει να υπηρετηθεί και στο πλαίσιο των διετών κύκλων σπουδών που πρόκειται να λειτουργήσουν στο νέο πανεπιστήμιο και οι οποίοι εκ της φύσεώς τους θα είναι σπουδές πιο πρακτικές και πιο διασυνδεδεμένες με την τοπική αγορά εργασίας και την επιχειρηματική κοινότητα. Οπότε θεωρώ ότι η εκτίμησή σας ότι αγνοήθηκε το θέμα του Τουρισμού, που αποτελεί μία πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, είναι μάλλον άδικη.

 

Φιλικά,

Δρ. Ευστράτιος Φ. Γεωργόπουλος

Καθηγητής, αντιπρύτανης ΤΕΙ Πελοποννήσου”.